Турция, Швеция и Финландия преговарят в Анкара утре за приемане на Стокхолм в НАТО

779
Турция, Швеция и Финландия преговарят в Анкара утре за приемане на Стокхолм в НАТО
Снимка: iStock/Guliver

Четвъртата среща на постоянния съвместен механизъм между Турция, Финландия и Швеция ще се проведе в Анкара утре, съобщи Дирекцията по комуникациите на Турция, цитирана от Анадолската агенция и БТА.

Финландия и Швеция подадоха кандидатури за членство в НАТО скоро след като Русия започна войната срещу Украйна през февруари 2022 г.

Турция вече одобри членството на Финландия в НАТО и тя се присъедини към алианса на 4 април тази година. Що се отнася до Швеция, Анкара все още очаква страната да изпълни ангажиментите си, поети в рамките на тристранния меморандум, подписан миналия юни в Мадрид.

Тристранният меморандум задължава Финландия и Швеция да си сътрудничат с Турция в борбата срещу тероризма, да бъдат прекратени терористичните действия на тяхна територия и издирваните терористи да бъдат екстрадирани.

Срещата в сряда в президентския комплекс в Анкара ще бъде председателствана от Акиф Чагатай Кълъч, главен съветник на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, според Дирекцията по комуникациите.

В срещата ще участват Стиан Йенсен, директор на личната канцелария на генералния секретар на НАТО, Ян Кнутсон, държавен секретар в шведското външно министерство, и Юка Саловаара, постоянен държавен секретар на финландското външно министерство.

ОЩЕ: Турция подновява преговорите с Швеция и Финландия за НАТО

Финландия завърши официално интеграцията си във военната структура на НАТО

Официално приключи процесът на интеграция на Хелзинки във военния алианс на НАТО, като днес страните подписаха съвместна декларация. В...

Швеция прие през ноември закон за борба с тероризма с надеждата, че Анкара ще одобри кандидатурата на Стокхолм за членство в НАТО. Новият закон, който е в сила от 1 юни, позволява на властите да преследват лица, които подкрепят терористични групи.

Няколко външни министри изразиха надежда, че Турция ще одобри кандидатурата на Швеция преди срещата на върха на НАТО, която ще се проведе в столицата на Литва Вилнюс на 11 и 12 юли, отбелязва агенцията.

Същевременно източници, цитирани от агенция Блумбърг, смятат, че Анкара едва ли ще одобри кандидатурата на Стокхолм на предстоящите консултации утре, въпреки надеждите на Стокхолм, че измененията в шведския антитерористичен закон, които влязоха в сила на 1 юни, ще помогнат за ускоряване на процеса на присъединяване към алианса.

Според цитираните източници Анкара все още не е готова да одобри кандидатурата на Стокхолм и смята, че Швеция първо трябва да "приложи изцяло новия си закон за тероризма, за да предотврати или разпръсне антитурските протести" в страната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

След атентата в "Крокус Сити Хол": На граждани на Таджикистан масово се отказва достъп в Русия (ВИДЕО)

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com