Юнкер нахока Турция заради реакцията на сатирата за Ердоган

1973
Юнкер нахока Турция заради реакцията на сатирата за Ердоган
Снимка: Getty Images/Guliver

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер разкритикува Турция заради реакцията й спрямо германския комик, който си направи шега с президента Реджеп Ердоган. Юнкер също така обеща да не прави компромиси с европейските ценности, само за да запази сделката с Анкара за намаляване на притока на мигранти към Европа.

Председателят на ЕК заяви през Европейския парламент, че диалогът е единственият начин за справяне с въпросите с Турция, в това число и спорът заради германския телевизионен комик, който си е направил шега на гърба на турския държавен глава.

В момента Берлин обмисля искането на Турция комикът да бъде преследван за клевета в Германия, но вчера канцлерът Ангела Меркел заяви, че въпросът е напълно отделен от този за мигрантското споразумение.

„Наистина не мога да разбера изобщо защо германският посланик е привикан заради една наистина сатирична песен“, заяви Юнкер пред европейските законодатели в Страсбург. „Това не приближава Турция до нас, вместо това ще ни раздалечава още повече“, допълни той, цитиран от БГНЕС.

Миналата седмица германските прокурори започнаха предварително разследване срещу комика Ян Бьомерман, който в своята песен обвинява Ердоган в сексуални контакти с козе и овце.

Песента на комика е реакция на решението на Анкара да привика германския посланик в страната в знак на протест срещу друга предишна сатирична песен, излъчена по германска телевизия, в която Ердоган е осмян по много по-сатиричен начин.

„За мен е ясно едно нещо - независимо колко важна е работата с бежанците, важната за нас свобода на пресата и фундаменталните ни ценности не се променят“, каза още Юнкер, но допълни, че „диалогът ще ни помогне да решим тези въпроси с Турция“.

Брюксел и Анкара постигнаха през март споразумение за намаляване на притока от мигранти към Европа, в рамките на което за всеки мигрант, върнат от Гърция в Турция, Европа ще взима по един сирийски бежанец от Турция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия