Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Путин заминава за Пекин на 16 май за втори път за последните месеци

14 май 2024, 11:01 часа • 927 прочитания

Руският диктатор Владимир Путин ще посети Китай по покана на лидера Си Дзинпин на 16 и 17 май, съобщи пресслужбата на Кремъл.

"По покана на китайския президент Си Дзинпин президентът на Руската федерация Владимир Путин ще направи държавно посещение в Китайската народна република на 16-17 май 2024 г. като първото си задгранично посещение след встъпването си в длъжност", се казва в изявлението.

Това ще е второто пътуване на Путин в Китай в рамките на 6 месеца.

Още: "Войната се печели с икономика": Защо Путин назначи Андрей Белоусов за военен министър?

️Очаква се двамата да обсъдят "най-належащите международни и регионални проблеми", както и да подпишат ️редица двустранни документи. ️Ще има и тържествена вечеря по случай 75-годишнината от установяването на дипломатически отношения и откриването на Годините на културата на Русия и Китай, се отбелязва от контролираната от Москва руска агенция РИА Новости.

Дни преди Русия да започне пълномащабната си война срещу Украйна през февруари 2022 г. Пекин и Москва обявиха партньорство "без граници" и оттогава увеличиха търговията си до рекордно високи нива. За Москва Китай е важен икономически спасителен пояс за противодействие на западните санкции. Пекин от своя страна се възползва от евтиния внос на руска енергия и достъпа до огромни природни ресурси, включително стабилни доставки на газ по газопровода "Силата на Сибир".

Още: Червен килим за Си Дзинпин в Унгария: Орбан затвърди репутацията си на троянски кон в ЕС

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес