Войната в Сирия разрушава световно културно наследство

12357
Войната в Сирия разрушава световно културно наследство

Освен живота на хиляди хора, продължаващите военни действия в Сирия засегнаха и древния покрит пазар в град Алепо – обект, който е под защитата на ЮНЕСКО и е обявен за част от световното културно наследство.

Според данни на неправителствени организации в Сирия до момента боевете в страната са отнели живота на над 30 хил. души, пише Reuters. И освен тази непосилна цена, Сирия трябва да плаща и друга – разрушаването на много от историческите си съкровища в продължаващите вече 18 месеца военни действия.

Ердоган: Русия, Китай и Иран да спрат подкрепата за Сирия

Турският премиер Реджеп Ердоган призова направо Русия, Китай и Иран да сложат край на подкрепата си за сирийския режим на президента Ба...

В Алепо разруха е обгърнала Сук ал-Мадина – средновековния пазар на града, който е известен със сводестите си каменни проходи и покритите със сложна дърворезба дървени фасади. Между 700 и 1000 магазинчета и сергии на пазара са унищожени. Зоната на търговския обект е покрита от снайперисти от армията на Башар Асад, които не позволяват на никой да се приближи, твърдят в свое обръщение по Skype сирийските бунтовници.

По информация на ЮНЕСКО шест обекта в Сирия, които са част от световното културно наследство, преживяват ужаса на войната. Сред тях са древният град Палмира, крепостта на кръстоносците Крак де Шевалье и част от стария град на Дамаск.

През последното денонощие силите на Асад предприеха офанзива в Алепо, но засега няма значителна промяна в съотношението на силите там. И двете страни твърдят, че побеждават, като Асад дори получи морална подкрепа от иранския върховен лидер аятолах Али Хамейни. Негов говорител разпространи съобщение, че Иран вярва в победата на Башар Асад над бунтовниците.

Редактор: Ивайло Ачев

Русия и Ирак са против външна намеса във вътрешните дела на Сирия

Русия и Ирак се обявиха против външна намеса във вътрешните дела на Сирия. Това съобщи руското външно министерство след среща между рък...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия