Натиск върху медиите и нередности в избирателния списък в Черна гора

3897
Натиск върху медиите и нередности в избирателния списък в Черна гора

Две седмици преди вота предизборната кампания в Черна гора се разгорещи максимално. Партийните лидери и активисти не се спират пред нищо за да спечелят нови симпатизанти, предаде БГНЕС.

Представителите на ОССЕ признават, че в страната се е увеличило политическото напрежение и все по-често има отрицателни послания. Според мисията на ОССЕ в предизборната кампания все по-често се използват лични нападки срещу политическия опонент. От мисията потвърдиха, че има сигнали за нередности в избирателните списъци - присъствието на починали лица, както и на включването на едни и същи граждани в няколко избирателни секции.

Наблюдателите от ОССЕ смятат, че в Черна гора има ограничена свобода на медиите, която се контролира чрез партиен и държавен натиск. Тежкото икономическо състояние на медиите и ниските заплати допълнително допринасят за ограничаването на свободата на медиите. Експертите подчертават, че гражданското съзнание в Черна гора е на много ниско ниво.

Решението на Мило Джуканович да оглави Демократическата партия на социалистите се възприема като желание за завръщането му на някоя висша държавна длъжност.

Припомняме, че от 1990 година Джуканович многократно е заемал длъжността премиер и президент на Черна гора.

Демократическият фронт, който се ръководи от бившия дипломат

Миодраг Легич е основната опозиционна формация. Към тази коалиция се присъедини и част от Социалистическата народна партия. Основна точка от тяхната програма е борбата срещу корупцията и организираната престъпност.

В предизборната надпревара се включиха и няколко партии на малцинствата - партията на бошняците, Хърватската гражданска инициатива. Албанците участват с няколко формации - Демократическият съюз на албанците, Група граждани на албанския младежки съюз, Коалиция за единство на албанския демократичен съюз, Демократическата партия и Албанската алтернатива.На изборите на 14 октомври ще участват 13 политически формации, 7 коалиции, 5 партии и една гражданска листа.

Редактор: Сияна Любомирова

Джуканович ще води партийната листа

Предизборната листа на коалицията между Демократическата партия на социалистите /ДПС/, Социалдемократическата партия /СДП/ и Либералн...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com