Европейският съвет препотвърди негативните си заключения за Македония

9456
Европейският съвет препотвърди негативните си заключения за Македония

Европейският съвет препотвърди своите негативни заключения по отношение на процесите в Република Македония, които бяха направени в края на миналата година и през април 2015 година. В новото си заключение Съветът отново изрази своите тревоги относно ситуацията в страната, в частност продължаващата политическа криза.

Управлението на Груевски е обвинявано в корупция, провеждане на недемократични избори, тенденциозен натиск върху медиите и правосъдието, както и за саботирането на европейската интеграция на Македония. След като през пролетта социалистическата опозиция разпространи скандални записи, уличаващи Груевски и други ключови политически фигури в тежки задкулисни практики, в страната започнаха масови протести с настояване за оставка на правителството.

Георгиевски: ВМРО-НП остава опозиционна партия

Лидерът на ВМРО-Народна партия Любчо Георгиевски отхвърли твърденията, че ще се връща във ВМРО-ДПМНЕ, предаде македонската телевизия Те...

Груевски е обвиняван в провеждане на целенасочена враждебна външна политика и изолиране на Република Македония от международните процеси. За основни негови мишени са сочени съседните страни, особено България от една страна, без определени мотиви, и Гърция от друга, заради дългогодишния спор за името на страната. Настоящото македонско правителство е обвинявано и, че пилее средства за грандомански проекти, целящи да затвърдят „античната слава на Македония“, което допълнително влошава отношенията на югозападната ни съседка с Гърция, която пък блокира кандидатурата на Република Македония за членство в НАТО и ЕС заради нерешения дългогодишен спор за името на страната.

На среща, проведна на 2 юни тази година в Скопие, лидерите на водещите македонски политически партии поеха ангажимента да продължат да работят за присъединяването на Република Македония към Европейския съюз и да уважават върховенството на закона, както и принципите на демократичните устои. В това число влизат и добрите междуетнически отношения чрез пълното прилагане на Охридските споразумения. На тази среща македонските партийни лидери приеха и задължението да работят за укрепването на отношенията на страната с нейните съседи, в това число и с България.

Съветът все пак отбелязва положителните усилия на местните опозиционни партийни лидери по време на последните срещи, които все пак търсят решение на проблемите в югозападната ни съседка.

Европейският съвет призовава политическите партии в Македония, в интерес на на гражданите на страната, да поемат отговорност и да вземат незабавни мерки за достигане на трайно решение на кризата, да инициират конструктивен ангажимент по отношение на политическия диалог, както да продължат усилията за възстановяване на доверието на гражданите в институциите.

Георгиевски се връща при Груевски?

Лидерите на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски и на ВМРО-НП Любчо Георгиевски ще обединят усилията си като политици, съобщи libertas.mk. Споре...

В заключението на Съвета се подчертава и нуждата Македония да постигне бърз и осезаем прогрес по отношение на належащите реформаторски приоритети.

За Европейския съвет

Европейският съвет определя цялостната политическа насока и приоритетите на Европейския съюз. Той задава политическия дневен ред, като по време на заседанията си Съветът обикновено приема „заключения“. В тях се набелязват конкретни въпроси, които представляват интерес за ЕС, и се очертават определени действия, които да бъдат предприети, а също и цели, които би следвало да бъдат постигнати.

Автор: Теодор Спасов

Груевски обещава реформи за европейска интеграция

Правителството прие план за нови реформи за европейска интеграция, фокусиран върху правото, свободата, изборното законодателство, бор...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com