Гърция няма да позволи на Македония да влезе в ЕС и НАТО под временно наименование

3386
Гърция няма да позволи на Македония да влезе в ЕС и НАТО под временно наименование

Министърът на външните работи на Гърция Никос Кодзиас отхвърли възможността Атина да позволи на Македония да се присъедини към Европейския съюз и НАТО под временно наименование, предава информационната агенция „Мета“.

„Сега Македония иска да бъде член на повече международни организации. Ние подкрепяме това, но при условие, че бъде решен проблемът във връзка с името“, заяви Кодзиас, подчертавайки, че е необходимо споразумение в ООН за ново име, което след това ще се представи в Европейския съюз.

Първият дипломат на Атина изрази надежди, че прилагането на мерките за изграждане на доверие ще доведе до етап, когато ще бъдат възможно разговорите за решаването на проблема.

Македония и Сърбия спират партньорството си на ниво служби

Разузнавателните агенции на Република Македония и Сърбия прекратяват размяната си на информации поради скандалното поведение на сръбс...

В рамките на първото си посещение в Атина като министър на външните работи на Македония Никола Димитров поиска подкрепата на Гърция по пътя на страната му към евроатлантическата интеграция. Срещата с гръцкия му колега Никос Кодзиас премина в приятелска и позитивна атмосфера, предава електронната медия „Плус Инфо“ .

„Гърция подкрепя териториалния суверенитет на страната, без интервенции от трети страни. Ние сме против налагането на санкции на нашия съсед. Наясно сме, че нашият съсед иска да стане член на някои организации, подготвени сме, но първо трябва да се реши спорът с името. Предходното правителство не работеше за компромис и превърна спора за името от географски въпрос в проблем с идентичността. Надявам се, че ще разговаряме за името, така че да постигнем решение“, подчерта първият дипломат на Атина.

Кодзиас изрази задоволство от визитата на Димитров в Атина и благодари за поканата да „посети хубавото Скопие“, за да продължат започнатите в сряда дискусии, предаде Фокус.

„Доволни сме, че съседната страна намери пътя към стабилността, наистина сме доволни от всичко, което чухме за усилията на новото правителство и премиера Зоран Заев. Преговорите стават по-приятни. Договорихме се с министъра на БЮРМ, че трябва да се вземат най-добрите мерки за развитие на нашето сътрудничество и да започне процес на изграждане на мерки на доверие“, допълни още Кодзиас.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Дрон падна в Румъния близо до границата с Украйна: Тече разследване (ВИДЕО)

Взрив в най-голямата петролна рафинерия в Румъния (СНИМКА)

Земетресение от 5,7 разлюля Гърция

Правителството на Мицотакис оцеля във вот на недоверие

Вулин: За ЕС Сърбия е малка Русия и голям досадник

Румънски министър: Няма доказателства, че зърно от Украйна се разтоварва у нас

Опита да влезе в контакт с лампата: Гръцки ученик пострада при токов удар

Мицотакис отмени визитата си в САЩ

Призоваха Мицотакис да даде оставка: Гърция е най-бедна в ЕС след България

Африкански прах покри Гърция: Властите с предупреждение

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com