Румъния инвестира на държавно ниво в развитието на ВЕЦ

8465
Румъния инвестира на държавно ниво в развитието на ВЕЦ
Снимка: БГНЕС

Румънската държавна електрическа компания „Хидроелектрика“ планира да отвори през декември тази година нова водна централа в Бретя, след като вложи 58 милиона евро в този проект. Бретя е градче в областта Хунедоара, намираща се в района на Трансилвания.

Новата хидроцентрала, която се строи на река Стрей, има вече инсталиран капацитет от 12 МW и е на 62% завършена.

ЕК: Недостатъчен напредък на Румъния по обещаните реформи

Постигнатият напредък от Румъния в прилагане на изискваните от кредиторите реформи е недостатъчен, смята Европейската комисия след по...

Румънският производител на електроенергия възнамерява да построи общо 7 съоръжения по поречието на Стрей, като цялата инвестиция следва да възлезе на 420 милиона евро.

Между 2012-та и 2014 г. „Хидроелектрика“ инвестира повече от 270 милиона евро в нови съоръжения, според официално становище на компанията. За следващите 5 години румънската компания разполага с инвестиционен бюджет от над 1.3 милиарда евро, 450 милиона от които ще бъдат използвани за осъществяването на проекти, по които вече активно се работи (например тези в Раковица, Бретя и Растолица), а 350 милиона ще бъдат инвестирани в ремонта на общо четири вече съществуващи водни централи от висок капацитет.

Около 300 милиона евро е предвиденият за нови възобновяеми източници бюджет в периода 2015-2020 г.

„Хидроелектрика“ е държавна компания, която е под шапката на Министерството на икономиката, търговията и бизнес средата в Румъния. Компанията е основана през 2000 г. и притежава 272 съоръжения и помпени станции, които са с общ капацитет от 6,335 MW и годишно производство от 19 772 GW, което се равнява на почти 30 % от общата употреба на електроенергия в Румъния. Компанията осигурява работа 5 000 румънци.

ЕС помага на България, Румъния и Италия да се справят с щетите от наводненията през 2014 г.

Европейската бюджетна комисия реши България, Румъния и Италия да получат общо 66.5 милиона евро помощ, за да се възстановят от масовите...

„Хидроелектрика“ обяви несъстоятелност през юни 2012 г. Тогава компанията работеше на загуба, тъй като бяха подписани редица значими договори за продажба на електроенергия на цени, които са много под пазарните, но компанията беше възстановена.

Докато Румъния продължава да инвестира в държавни хироцентрали, през последните двайсетина години много български ВЕЦ-ове бяха приватизирани, някои от които от крупни олигарси, които натрупаха още по-големи състояния от употребата на готовите вече съоръжения.

Автор: Теодор Спасов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com