Край на сагата: Сделката между Левски и "Юнайтед груп" пропадна!

7991
Край на сагата: Сделката между Левски и "Юнайтед груп" пропадна!
Снимка: Levski.bg

След близо девет месеца на спекулации сагата около смяната на собствеността на Левски завърши със злополучен край. Компанията "Юнайтед груп", която искаше да придобие българския футболен гранд, се оттегля от преговорите и няма да закупи "сините".

В официална позиция до медиите основателят на "Юнайтед груп" Драган Шолак написа, че преговорите за придобиване на клуба са завършили неуспешно. Той не дава подробности за причината за провалените преговори, но подчертава, че са положили сериозни усилия, за да се стигне до сделка.

Ето какво гласи официалната позиция на Драган Шолак:

"Във връзка с големия обществен интерес към потенциалната сделка между United Group и/или Sport Republic, свързана със собствеността на ФК „Левски“, бих искал да ви информирам, че преговорите за придобиване на клуба завършиха неуспешно.

Положихме сериозни усилия и приложихме цялата си професионална експертиза, за да преструктурираме основно дълговете на ФК „Левски“ и да развием стабилен бизнес модел, който да гарантира устойчив успех на клуба – както очакват многобройните поддръжници и фенове на ФК „Левски“ в България. За съжаление не постихнахме успех.

Бих искал да изразя специалната си благодарност към министъра на младежта и спорта г-жа Весела Лечева и българските институции за подкрепата и ангажираността им по време на целия процес."

Наско Сираков

Информациите за интерес на "Юнайтед груп" към собствеността на Левски се появиха още около финала за Купата на България през 2022-ра, когато "сините" победиха ЦСКА. Малко по-късно изпълнителният директор Ивайло Ивков потвърди за интереса и още тогава подчерта, че целият процес ще продължи поне до Нова година.

Левски търсеше нов инвеститор, който да поеме финансовата тежест в клуба, тъй като генералният спонсор изнемогва в това. Както е известно, "сините" изпаднаха във финансов колапс след изчезването на Васил Божков в началото на 2020-та. След това контролният пакет акции отиде при Наско Сираков, който обаче трябваше да бъде временно решение.

В средата на ноември Сираков каза пред футболната общественост, че е "напът да изстреля Левски в друга орбита" с разговорите, които води за бъдещето на клуба. Тези разговори обаче не доведоха до желания резултат и сделката с компанията на Драган Шолак пропадна.

През 2021-ва пропаднаха и още едни преговори за смяна на собствеността - тези с Джо Диксън. Младият британски бизнесмен дори даде пресконференция, на която да отговаря на въпроси, свързани с желанието му да придобие Левски, но след това стана ясно, че той далеч не е онзи футболен деятел, за когото се представя.

ОЩЕ: Ами, ако Драган Шолак не вземе Левски?!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФУТБОЛ БГ:

ЦСКА 1948 не успя да надвие 10 от Арда, но свали Ботев Пловдив от седмото място (ВИДЕО)

БФС не се съобрази с Левски: Дисципът пощади Каранга, Черно море отнесе най-солена глоба

Тежка санкция: ФИФА забрани на тим от Първа лига да картотекира нови футболисти

Георги Иванов изуми: Нашето първенство неслучайно е в Топ 5 на най-интересните

След загубата във Вечното дерби: Левски скочи на Каранга и директор в ЦСКА

Гриша Ганчев: 11 победи за ЦСКА, 4 за Левски... за 8 години - толкова! (ВИДЕО)

Недоволство в ЦСКА: Двама от играчите не участваха в празненствата след боя над Левски

Остава, не остава: Вълна от спекулации за бъдещето на Костов в Левски

"Пас към миналото": Как Стоичков запази честта си и подели "Златната обувка"

Десподов влезе като резерва и ПАОК обърна лидера за 10 минути

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Футбол БГ