Лидия Димковска представя у нас новия си роман

10824
Лидия Димковска представя у нас новия си роман
Снимка: Колибри

Излезе от печат „Резервен живот”, романът, с който македонската писателка Лидия Димковска заслужено спечели Европейска награда за литература 2013!

„Резервен живот (превод: Божидар Манов, 528 стр., цена: 20 лв.) е разказ за поразителната съдба на сестрите Сребра и Злата, сиамски близначки, чиято голяма житейска мечта е да бъдат разделени. Повествованието въвежда сложни исторически и психологически превратности от 80-те години на миналия век до наши дни, по времето и след разпада на Титова Югославия. Авторката умело сплита теми и мотиви като отстояването на правото на идентичност, сбъднатите пророчества, тежкото бреме на вината, акултурацията, семейните ценности и традиции, нищетата на духа, дегизирана като социална бедност. Покъртителна лична история, през която отеква голямата тема за равносметката след политическото разделяне на бившата федерация.

Фаворитката на султана

Мароко, 1677 г. Зад великолепните стени и възвисяващи се арки на двореца в Мекнес плененият син на местен вожд и изпълняващ непрестижна...

Поет, новелист и преводач, Лидия Димковска е родена в Скопие, Македония, през 1971 година. На родния си език има публикувани пет сборника с поезия и два романа, редактирала е антология с текстове на млади македонски поети. Произведенията ѝ са преведени на повече от 20 езика. Дебютният ѝ роман излиза през 2004 г. със заглавие „Скрита камера” и също е издаден у нас. Димковска е носител на редица престижни литературни отличия, а през 2013 г. с „Резервен живот” печели Наградата за литература на Европейския съюз.

Премиерата ще се състои на 19-и май от 19 часа на сцената на Пролетния базар на книгата в НДК.


Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com