Поетесата Надежда Искрова проговаря в стихове след 17 години мълчание

6501
Поетесата Надежда Искрова проговаря в стихове след 17 години мълчание
Снимка: Сиела

След повече от 15 години тишина поетесата Надежда Искрова излиза от своята творческа изолация с изящната си поетична книга „Мълчания от Надежда”. В предговор към втората ѝ стихосбирка, Христо Фотев ни оставя въведението: „Отгоре иде тя! Тази поезия, преодоляла болката си, която е и наша: ние ѝ вярваме и тръгваме с нея към по-доброто, което е нашето истинско призвание и убежище – истинската ни родина, изначалното ни битие”.

Надежда Искрова принадлежи на словото отдавна. Любовта към думите я отвежда в „Родна реч“, по-късно в СУ „Св. Климент Охридски”, където завършва италианска и българска филология. Следват публикации в литературни издания, а 1981 г. ѝ донася националната награда за студентска поезия. През 1993 г. превежда част от книгата енциклики на папа Йоан Павел II - „Катехизис на човешката любов“.

Надежда Искрова е автор на стихосбирките „Вричане” (1988) и „Думи, тъга и обич” (1998). Според проф. Михаил Неделчев поезията ѝ, въпреки оттеглянето, „не представя самозатваряне в стерилни духовни пространства” и „в безброй вариации заявява толкова много откази от банални определения”, че ”е трудно да се обговори.”. А Едвин Сугарев е категоричен, че “Заглавието не е случайно - тези лаконични стихотворения носят в себе си огромното мълчание - но не като небитие, а като празнота, в която нищо не е окончателно и всичко е възможно. Дълбоко интимни в своя разговор със света, те обладават най-важното качество за един поет: да стои сам и открит, без маска и броня, срещу безмилостното случване и отмиране на нещата…”

Христо Фотев, като Александър Геров и други български творци, е от първите, които забелязват тихия, но ярък талант на Надежда и става редактор на втората ѝ стихосбирка. Оттогава насам Надежда Искрова продължава да извлича от уединението си, искрена и дълбока поезия.

Живях безкрайно.

Искам да почина

от грохота

на всичкото състоящо

живота ни.

Да вляза в моята

единствена градина

„Причина за посаждане на лоза“ победи 91 стихотворения в „Наздравица за любовта“ в Асеновград

Поетеса от град Твърдица пребори останалите 91 участници и си заслужи първото място в конкурса за любовна лирика „Наздравица за л...

и да приседнем

с теб, Мълчание -

двама пазители

Излезе новата книга със стихове от Пейчо Кънев – "Живо месо"

Представяме ви новата книга със стихове от Пейчо Кънев – „Живо месо”, 2015, „Издателство за поезия Да”. ...

на бъдното.

„Може би това е мълчаната вода на поезията” гласи отзивът на Георги Господинов, а Димитър Бочев споделя, че ”мълчанията на Надежда Искрова са от малкото философски стихотворения в националната ни литература. Завладяват с метафизичността си."

Премиерата на „Мълчания от Надежда” на Надежда Искрова е на 19 април от 18:00 часа в литературен клуб „Перото”.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Книги