Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето защо стомахът ви боли повече с напредване на възрастта

15 май 2024, 16:06 часа

Има множество причини, поради които стомахът ви става по-чувствителен с напредване на възрастта.

Много изненади идват с процеса на стареене (като тези странни звуци, които нашите стави издават, или чудовищният махмурлук, който настъпва след две глътки бира). Но малцина са по-лоши от начина, по който храносмилателната ни система изглежда губи интерес към, добре, храносмилането.

Чревни проблеми могат да възникнат на всяка възраст и могат да станат по-разпространени с напредване на възрастта.

Определянето на това, което причинява храносмилателната ви драма, може да бъде трудно, тъй като това е многостранен проблем, който обикновено произтича от изключително индивидуална комбинация от стареене и виновници, свързани с начина на живот.

Как процесът на стареене може да повлияе на храносмилането

С напредването на възрастта нервите и мускулите в стомашно-чревния (GI) тракт могат да започнат да не работят, което води до промени в начина, по който нашите храносмилателни органи функционират поотделно и работят заедно – обикновено това се превръща в бавен процес на храносмилане и комуникационни сигнали между храносмилателните органите стават случайни.

Движенията в хранопровода и мускулите, участващи в преглъщането, може да не са толкова ефективни или координирани, например, и могат да доведат до по-високи нива на езофагеален рефлукс (известен като ГЕРБ, при който съдържанието на стомаха ви започва да се връща), докато по-бавна подвижност в стомаха може да причини това, което сте изяли, да се задържи и да предизвика лошо храносмилане.

Стомашната лигавица също може да стане по-тънка с възрастта, което ви прави по-податливи на наранявания в стомаха от неща като възпаление.

Намаленото производство на простагландин с течение на времето (хормоноподобно вещество, което играе роля в секрецията на стомашна киселина и функционирането на стомашно-чревния мускул) също означава намаляване на защитната лигавица на стомаха, което ви прави по-податливи на гастрит и язви.

Следващата спирка в храносмилателния път на вашата храна е спиране в тънките черва. По-бавната подвижност тук може да доведе до по-високи нива на бактериален свръхрастеж, което може да причини подуване на корема и диария.

И ако подвижността на дебелото ви черво спре, пригответе се за възможни пристъпи на запек и дивертикулоза (състояние, при което се образуват малки торбички и се притискат към слабите места в стената на дебелото черво, което ви излага на риск от обостряне на симптоми, като кървене и възпаление).

След това има хронични здравословни състояния, които са склонни да се натрупват с напредването на възрастта (артрит, сърдечно-съдови и метаболитни заболявания), много от които могат да причинят ограничения на нивото на движение, което можем да толерираме, като допълнително изострят проблемите с чревната подвижност.

Що се отнася до лекарствата, които приемаме, за да управляваме тези състояния (както с рецепта, така и без рецепта, особено болкоуспокояващи с НСПВС като аспирин и ибупрофен), е известно, че те сами по себе си причиняват странични ефекти, свързани със стомашно-чревния тракт. Сигнал за гадене, запек, диария, болки в корема, дори язви.

Дъвченето по-бавно е един от начините да улесните храненето на храносмилателния си тракт.

Защо антибиотиците причиняват болки в стомаха и как да го възстановим?

Най-добрите начини да оптимизирате храносмилането си, когато остареете

Всичко това разбираемо е разочароващо и тревожно. Но експертите подчертават, че има начини да се сведат до минимум всички ефекти от свързаните с възрастта стомашни проблеми. Те препоръчват:

Дъвчете по-добре

По-доброто храносмилане започва в устата. Слюнчените ензими помагат за смилането на нишестето и мазнините в устата, намалявайки натоварването на стомашно-чревния тракт. Алкалното pH на слюнката също помага за неутрализиране на киселината в хранопровода поради рефлукс и облекчаване на симптомите на ГЕРБ.

Бонус: Нарязването на храната на по-малки парчета и дъвченето поне 15 до 20 пъти на хапка може да помогне за смекчаване на всякакви усложнения, свързани с проблеми с преглъщането.

Стимулиране на производството на слюнка

Производството на слюнка има тенденция да намалява с възрастта, което може да повлияе на дъвченето и преглъщането.  Неща като редовно използване на заместител на слюнката без рецепта или отпиване на вода между хапките могат да бъдат полезни, ако сухотата в устата е проблем за вас по време на хранене.

Яжте повече храни на растителна основа, по-малко преработени

Най-добрият начин за оптимизиране на храносмилането е диета с възможно най-ниско съдържание на преработени храни и богато на растително разнообразие. Диетите с високо съдържание на преработена храна могат да променят микробиома на червата, което води до дисбиоза, нездравословен баланс на чревните бактерии, който е свързан с по-високи нива на храносмилателни заболявания.

Освен поддържането на чревния ви микробиом на релси, преминаването към растителна основа е най-добрият начин да увеличите приема на фибри, което е от решаващо значение за качеството и последователността на вашите сесии номер две.

Фибрите - разтворими и неразтворими - са това, което натрупва изпражненията ви. Това не само прави времето ви на трона по-приятно и ефективно, но също така намалява вероятността от фекална инконтиненция и дори помага за лечение на диария чрез абсорбиране на вода.

Поддържане на хидратация

Хидратацията е от решаващо значение за избягване на запек, особено след като започнете да увеличавате приема на фибри.

Подправката, която използваме всеки ден, увеличава риска от рак на стомаха с 41%

Повече движение

Упражненията стимулират подвижността на стомашно-чревния тракт, така че това може да бъде много полезно за храносмилането. Да лежите легнал на дивана след хранене е едно от най-лошите неща, които можете да направите, защото не само не помага за подвижността на стомашно-чревния тракт, но също така може да насърчи киселинен рефлукс.

Получаване на достатъчно сън

Сънят е лечебен механизъм за тялото, така че липсата на достатъчно качествено затваряне на очите - препоръката е седем до девет часа на нощ - може да повлияе неблагоприятно на чревната ви бариера и имунитета. Изследователите все още откриват точните механизми зад това как, но една теория е, че лишаването от сън води до увеличаване на микроскопично възпаление в червата, което може да доминира в стомашно-чревни симптоми.

Овладяване на вашите лекарства

Всяко лекарство има стомашно-чревни странични ефекти – дори тези, които се предписват за стомашно-чревни заболявания. Уверете се, че приемате лекарствата си точно както е предписано, намалява риска от странични ефекти.

Кога да се консултирате с вашия лекар за вашите храносмилателни проблеми

Дори и да сте уверени, че храносмилателната драма, която преживявате, е свързана с остаряването или е знак, че начинът ви на живот се нуждае от преразглеждане, „важно е да не предполагате“ и „все пак да споделите симптомите си с Вашия лекар, тъй като понякога може да има по-сериозна основна причина.

Ако в допълнение към постоянните промени в навиците на червата изпитвате проблеми с преглъщането, болки в корема, гадене и/или повръщане, необяснима загуба на тегло или сте забелязали кръв в изпражненията си (или изглеждат черни и катранени), време е за консултация с гастроентеролог.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес