Възможно ли е черновата на един роман да се окаже признание за перфектното убийство?

747
Възможно ли е черновата на един роман да се окаже признание за перфектното убийство?
Снимка: издателство "Еднорог"

Призната за един от най-добрите автори на криминални романи, с множество награди и армия от верни фенове по целия свят, Вал Макдърмид се завръща с новия приковаващ роман от успешната поредица за Карен Пири, която оглавява отдел „Студени досиета“ на шотландската полиция. В „Отвъд лъжите” (издателство Еднорог) главен инспектор Пири се оказва въвлечена в една опасна игра на предателства и отмъщение, в която са замесени писатели на криминални романи, при това на фона на предизвикателствата от разрастването на една глобална епидемия.

Сюжетът

През април, 2020 цяла Шотландия е в локдаун, но това не означава край на престъпленията. Карен и нейният екип, както и всички хора, се опитват да привикнат към една нова реалност, в която контактите и излизането навън са силно ограничени. Едно изненадващо обаждане от Националната библиотека им дава възможност отново да докажат на какво са способни.

Още: Излиза "Яма" - нова книга на Борис Акунин

В архива на библиотеката попада незавършен ръкопис на известен автор на криминални романи, описващ перфектното убийство. Той поразително прилича на историята около безследното изчезване на студентката Лара Харди, потресло цяла Шотландия година по-рано. Карен не вярва в случайностите и макар че авторът на ръкописа е мъртъв, отдел „Студени досиета“ започва разследване. Всеки от екипа й е изправен пред свои проблеми, засилващи се от ковид-мерките, но поне работата им дава възможност донякъде да избягат от тях.

Знаем, че когато инспектор Пири поеме по горещи следи, тя няма да намери покой, докато не доведе нещата докрай. В случая важното е да се отсее истината от описаното в романа, а това няма да е толкова лесно, още повече че всички методи на разследване са донякъде невъзможни в настоящия момент. Все пак Карен винаги намира начин. Тя приема за своя мисия да направи така, че семейството на Лара да намери покой. Затова ще бъде безмилостна към всеки, който има нещо общо с нейното изчезване, каквото и да й струва това...

Новият роман на Вал Макдърмид е мистерия в мистерията. Този път тя ни поднася две различни криминални истории, в които изненадващите обрати са в изобилие. Освен това ни осигурява достъп до съзнанието на авторите на криминални романи, ставаме свидетели как измислят поредния интригуващ сюжет и изграждат образа на перфектния убиец. „Кралицата на психологическия трилър няма намерение да абдикира. „Отвъд лъжите“ е толкова сложен, толкова интересен и се чете с лекотакато всичко, което е написала. Това го превръща в поредното бижу в короната на Вал Макдермид“, споделя Мик Херон, популярен автор на криминални романи. 

За автора

Още: Лиз Нюджънт: Умът ми е склонен да бъде привличан от зловещите истории, но само във фантазията ми

Шотландката Вал Макдърмид е сред най-добрите автори на психологически трилъри в света. Изключително популярна е не само на стария континент, но и в САЩ, където книгите ѝ са публикувани в многомилионни тиражи.

Лауреат е на множество награди, като престижното отличие “Златен кинжал” за най-добър криминален роман на Асоциацията на писателите на криминални романи - негови носители са автори като Иън Ранкин, Рут Рендъл и Джон льо Каре.

През 2005 г. получава и наградата „Иконите на Шотландия” за най-добър шотландски писател.През 2009 е приета в Залата на славата за автори на трилъри, през 2010 е удостоена с престижния “Диамантен кинжал на Картие”.

Българските читатели са запознати с книгите от поредицата за главен инспектор Карол Джордан и криминалния психолог Тони Хил. Поредицата за Карен Пири включва още романите „Далечно ехо“, „Владения на мрака“, „Границите на позволеното“, „Пътят на скелета“, „Гроб на мечти“ и „Натюрморт“. През 2022 г. излезе сериалът „Карен Пири“ с участието на звездата от сериала „Друговремец“ Лоръл Лайл.

Още: Една от най-популярните ирландски писателки Лиз Нюджънт пристига в България

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КНИГИ:

Акценти на издателство "Сиела" на Пролетен панаир на книгата

Пламен Тотев получи персоналната награда за култура "Ловешки меч"

Мира Добрева представи успешно дебютния си роман в Димитровград

Георги Господинов даде най-важния съвет на носителите на международен "Букър" (ВИДЕО)

Германски любовен роман спечели международната награда "Букър"

"Арката на лястовицата" – роман предупреждение за мръсните тайни на фармацевтичната индустрия

"Момичето от Техеран" - емоционално пътешествие, започващо в Иран през 50-те

Найден Тодоров прие България да гостува на Международното изложение на книгата в Подгорица

Салман Рушди: Хората на изкуството са мишена на авторитарните режими

Най-четеният португалски автор в света - Жозе Родригеш душ Сантуш, пристига отново в България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Книги