Андреева: Диалогът за онкомедикаментите не върви

6356
Андреева: Диалогът за онкомедикаментите не върви

Диалогът не върви нормално по начина, по който се очаква, каза министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева пред БНР. Миналата седмица на здравна комисия поисках отговори, както и комисията, поиска отговори от д-р Цеков. За съжаление те бяха съобщени без никой от нас да види това черно на бяло, допълни Андреева. 

В миналите седмици Цеков отказа отговор на здравния министър по въпросите, които бяха поставени, а именно има ли, няма ли преразход за онкомедикаменти, има ли напрежение за изплащане на медицински дейности в болничната помощ, за това какъв е разходът по пера на НЗОК и съществува ли риск в края на годината НЗОК да не може да се разплаща с партньорите в лечебните заведения, с които се работи. Тези неща ме притесняват, заяви Андреева. Тя припомни, че се стигна дотам, че БЛС отказва да преговаря за подписването на нов рамков договор. 

Влошават се здравните услуги в ЕС

Икономическата криза рязко е влошила здравните услуги в Европейския съюз, показва изследване, проведено в 15-те нови държави-членки, съ...

"Ако това се случи, ще е за втора поредна година, което показва, че няма диалог между тази институция и всички останали, които имат интерес нещата в здравеопазването да се случват в полза на работещите там и на пациентите. До Пламен Цеков бяха изпратени официално писма, в които исках отговор на тези въпроси, и то бързи отговори. За съжаление в едно от писмата си, той ме уведомява, че по закон аз нямам право да искам такъв тип информация от него, защото той само пред НС може да дава обяснения", подчерта Андреева. В този ред на мисли опитах, но не се получи, добави тя. 

Здравният министър заяви, че не може да предприеме стъпки за овакантяване на поста директор на НЗОК, тъй като това е изцяло в правомощията на НС. "Но ще поканя още следващата седмица и БЛС, и другите партньори във връзка с рамковия договор да поговоря с тях и да видя дали могат да се направят отстъпки от всяка от страните", каза още Андреева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com