Павлова: Половин милиард лева за проекти са под риск

18336
Павлова: Половин милиард лева за проекти са под риск

Половин милиард лева за проекти са под риск, заради невъзможностите по отчуждаване само в този програмен период, заяво Лиляна Павлова, народен представител от ГЕРБ и бивш министър на регионалното развитие и благоустройството, цитирана от „Фокус”.

На заседание на Комисията по регионална политика управляващите са отхвърлили промени в два закона, предложени от ГЕРБ, които предлагат нов ред за обезщетяване на собственици на имоти, засегнати от строителството на обекти с национално значение, но и защита на националния интерес – за изграждането на тези обекти.

Лиляна Павлова: Ще внасяме вот на недоверие всяка седмица

ГЕРБ ще внася Вот на недоверие всяка седмица, "ако трябва". "Необходимо е хората да чуят нашата позиция за работата на правителството"....

С решение на Конституционния съд №6 от 2013 година беше отменена цяла глава от Закона за държавната собственост и Закона за общинската собственост. Текстовете касаят предварителното изпълнение на отчуждение на земи и имоти, когато се касае за строителство на обекти от национално значение, както и за обекти първа степен с общинско значение (в случая строителството на големи инфраструктурни обекти – магистрали, жп линии, газопроводи и друг тип национални инфраструктурни обекти). Решението на КС и отмяната на цяла глава от закона блокира процеса и процедурата по цялостно отчуждаване на земи в полза на строителство на национални обекти. Това доведе до блокиране на много от проектите с европейско финансиране, поради невъзможността за отчуждени на земи и бавни отчуждителни процедури. Това блокира големите проекти, като изграждането на магистрала „Струма” – лот 4, изграждането на Западната дъга на Софийски околовръстен път, Северната скоростна тангента и много други, за стотици милиони левове, обясни Лиляна Павлова.

„Благодарение на тези поправки, толкова години бързо се отчуждаваха земите и се построяваха обектите, успявахме навреме да усвоим и европейски фондове, и да построим обектите. С отмяната – това се блокира. Затова ние, като народни представители, инициирахме спешни промени в два закона - за общинската и държавната собственост, в които предлагаме нов ред, с който да се защити интересът на българските граждани, собствениците на частните имоти, каквото е тяхното право по Конституция – за неприкосновената частна собственост – да бъдат равностойно обезщетявани, но и да се запази националният интерес”, обясни Павлова.

Предложените от ГЕРБ промени включват - нов ред за отчуждаване, даване на възможност за регламентиране на добра процедура по законов ред, административно-процесуалния ред, за обжалване на процедурите, и ако съдът реши и позволи, да се прави и предварително изпълнение, за да може да не се забавят проектите, посочи Павлова.

Този проект беше разгледан на Комисия по регионална политика и, за съжаление, беше отхвърлен от народните представители - управляващото мнозинство. Техните мотиви бяха, че законопроектът отново може да се окаже противоконституционен. Нашите мотиви бяха, че между първо и второ четене, е логично да намерим най-добрия вариант, за да спасим строителството и стотиците милиони – обясни Лиляна Павлова.

Уволниха шефа на Дирекция за национален строителен контрол

Шефът на Дирекцията за национален строителен контрол Милка Гечева е уволнена вчера, заяви депутатът от ГЕРБ и бивш министър на регионал...

По думите й - половин милиард лева за проекти са под риск, заради невъзможностите по отчуждаване само в този програмен период. Това означава, че и в новия програмен период, от догодина януари 2014-а, няма да може да започне строителството на „Струма 3”, нито на магистрала „Хемус”, нито на „Южен поток”, нито на никой друг голям инфраструктурен обект, обясни тя.

Управляващото мнозинство обаче е отхвърлило законопроекта на ГЕРБ на ниво комисия. Предстоят дебати в зала.

Това означава риск за европейските проекти, за европейските фондове, за половин милиард сега и за още 2 -3 милиарда от новия програмен период, поради забавяне на изпълнение

Ние сме готови да защитим интереса на българските граждани и тяхната частна собственост, но това е нарушаване на националния интерес, и България може да загуби половин милиард дори и да трябва да си ги плаща и от бюджета, с този постен бюджет, в тази криза и лимитирани бюджетни средства. Само заради тези закъснения, трябва да се намери баланс, но очевидно няма как това да стане, тъй като не постигнахме и консенсус с управляващото мнозинство”, каза Павлова.

Предсрочни избори са единствената алтернатива за България, смята Павлова

Предсрочни избори са единствената алтернатива за България. Сега, преди политиките на това правителство да са довели нещата да станат не...

По думите на Павлова - изненадваща е и позицията на Министерство на регионалното развитие. „Министерството, което провежда и отговаря за политиката за инфраструктура, строителство и пътища, също не подкрепиха - да се търси решение за решаване на този проблем”, каза Лиляна Павлова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com