Чобанов: Не сме съгласни с частичното вето

7035
Чобанов: Не сме съгласни с частичното вето

Не можем да се съгласим с частично вето върху актуализацията на бюджета. Текстовете са свързани, заяви министърът на финансите Петър Чобанов на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). 

По повод мотивите на президента за налагане на вето върху актуализацията министърът заяви: „Не намираме мотиви, които атакуват по същество - правно или конституционно, това, което предлагаме като актуализацията на бюджета". 

„Приетата актуализация е свързана както с неблагоприятното развитие на макроикономическите индикатори, така и с рискове от неизпълнение на приходната част. Липсва гъвкавост в частта на разходи на бюджета", обясни Чобанов. Той допълни, че без актуализацията ще се продължи с фискалната политика, която се е водила в последните години, и която има процикличен характер. 

„В случай, че не бъдат одобрени допълнителните средства от 40 млн. лв., ще се постави под риск изпълнението на бюджета на МТСП. Средствата са предвидени за социалните плащания за най-уязвимите групи. Работниците и служителите няма да могат да получат ваучери за храна. Безработните от уязвимите групи няма да получат средства по програми за заетост. Без актуализацията държавата няма да може да се превърне в коректен платец към бизнеса. Вероятно е да се повтори ситуацията през 2009 г., когато държавата не се разплати с бизнеса", обясни Чобанов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com