Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо не трябва да спим повече от 8 часа на нощ?

14 юни 2024, 09:36 часа

Превишаването на препоръчителните осем часа сън може да изглежда примамлива перспектива, особено за тези, които копнеят за отдих от трудностите на ежедневието. Въпреки това потъването в продължителна дрямка отвъд този праг може да доведе до непредвидени последици, които да се отразят неблагоприятно както на физическото, така и на психическото благополучие. Макар че сънят безспорно е от съществено значение за подмладяването и когнитивните функции, прекомерното му отдаване може да наруши деликатното равновесие на организма ни, което да доведе до каскада от вредни последици.

На първо място прекаляването със съня нарушава циркадния ни ритъм - вътрешния часовник, който регулира цикъла на сън и бодърстване. Този ритъм функционира оптимално, когато се спазва последователен график на съня, който обикновено включва седем до девет часа нощна почивка. Отклонението от тази норма чрез недоспиване обърква вътрешния часовник на тялото, което води до чувство на умора, дезориентация и дори до засилване на симптомите на депресия и тревожност.

Колко сън е твърде много и какво сигнализира

Нещо повече, продължителните периоди на сън могат да предизвикат състояние на летаргия и инертност, което противоположно на логиката води до това, че хората се чувстват по-скоро уморени, отколкото освежени. Този феномен, известен като инерция по време на сън, възниква, когато мозъкът рязко преминава от дълбок сън към бодърстване, което води до когнитивни нарушения и нарушена двигателна функция. Следователно недоспиването може да намали продуктивността и да затрудни ежедневното функциониране, като попречи на изпълнението на задълженията и преследването на личните цели.

Прекомерният сън е свързан с редица неблагоприятни последици за здравето, включително сърдечносъдови заболявания, диабет и затлъстяване. Проучванията показват, че лицата, които обичайно надвишават препоръчителната продължителност на съня, са изложени на повишен риск от развитие на тези хронични заболявания, което подчертава значението на умереността в навиците за сън. Освен това продължителните периоди на бездействие, свързани с прекомерния сън, могат да допринесат за мускулна атрофия, скованост на ставите и намалена подвижност, което допълнително влошава цялостното физическо здраве.

Колко часа сън са нужни при всяка възраст?

От когнитивна гледна точка недоспиването може да влоши консолидирането на паметта и когнитивните функции, като намали способността за концентрация, решаване на проблеми и запазване на информация. Тази когнитивна мъгла може да проникне във всички аспекти на живота, като възпрепятства академичните постижения, професионалните усилия и междуличностните отношения. Освен това прекомерният сън се свързва с повишен риск от деменция и влошаване на когнитивните способности в по-късна възраст, което подчертава дългосрочните последици от небалансирания режим на сън.

Освен физиологичните и когнитивните последици, недоспиването може да доведе и до чувство на социална изолация и откъснатост. Тези, които постоянно заспиват, може да се окажат извън синхрон с ритъма на обществото, да пропуснат социални ангажименти, професионални възможности и значими преживявания. Следователно прекомерният сън може да породи усещане за самота, отчуждение и откъсване от света като цяло.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес