Борисов: Горанов ме посъветва ако вдигна пенсиите, повече да не се кандидатирам за премиер

9058
Борисов: Горанов ме посъветва ако вдигна пенсиите, повече да не се кандидатирам за премиер
Снимка: БГНЕС

"Исках да ви поздравя като гръбнак на икономиката и на банковата система, последното тримесечие сме втори в Европа 3,6% ръст на икономиката и това не са границите." Това бяха първите думи на премиера Бойко Борисов към предприемачите, мениджърите по време на връчване на наградите "Мистър и Мисис Икономика 2016", който е на КРИБ и списание икономика.

Борисов дойде на тържеството от Будапеща, където бе награден с най-голямото отличие на унгарската държава. Председателят на управителния съвет на КРИБ поздрави Борисов с отличието.

Борисов пожела на бизнеса да създаде такава икономика, която да издържа на огромните апетити и желания на всички, ползващи парите на данъкоплатците, да харчат.

"Вие най-добре знаете кога се вдигат заплатите - когато има ръст в компанията и стабилност. Надали някой не иска да се вдигнат пенсиите. 50 млн. даваме за празниците", припомни Борисов. И ако 2017 година има тази устойчивост, не 300, а 600 лв. да ги вдигнем. Последните 3 тримесечия ръстът се вдигна, дали така ще бъде и в последното тримесечие? 3,46 млн. лв. е бюджетният излишък и веднага искат да го изхарчат", заяви Борисов, цитиран от 24 часа.

Той заяви още, че може да каже на партията да се гласува да, за да бъдат вдигнати пенсиите "в хора на лудите".

"И Горанов е съгласен, но ми заяви: "След това няма да ме каниш за министър" и ме посъветва и аз да не се кандидатирам за премиер", допълни Борисов.

Нинова: ГЕРБ и ПФ просто не можаха да се разберат за влияние и министерски кресла

 Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. „Ние подкрепихме с гласуване предложението на ПФ минималната пенсия да стане 2...

"Надявам се, че един ден здравият разум ще надделее и в България. Никак не сме се предали. Ще останем, не на тези постове, но като стожер на стабилността, и няма да се подведем по всеобщата лудост, колкото и да е модерно, колкото и да е сладко за ухото. Защото вие като работодатели знаете, че исканията винаги са повече от моженето. Затова има избори, всеки може да каже тогава какво предпочита", допълни Борисов.

"За съжаление, обстановката е такава - ние никога не сме доволни от себе си. Популизмът шества със страховита сила в България и не знам докъде ще се докара. Рано или късно политиците, каквото и да говорят, ще се напаснат към системата. Защото е лесно да се говори отвън, съвсем друго е когато седнеш с работодателски, синдикални и други организации да договаряш правила. А ние изминалата година се опитвахме да договаряме правила - бизнесът да е на светло, да плаща данъци, да се събират приходи и с тях да се работи“, отбеляза министър-председателят.

Той посочи, че са събрани над 3 млрд. лв. допълнително от контрабанда. „Под 8% е контрабандата на цигари в момента. Даваме най-добрите показатели в Европа. И това е благодарение и на работата на прокуратурата, и на службите, и на данъчни и на митници, и приходни агенции“, каза премиерът. 

Премиерът изброи постигнатото от правителството и усилията, които бяха положени в изграждане на пътната инфраструктура, пречиствателни станции и по отношение на енергийната ефективност. Той отбеляза и постигнатият ръст в туризма. Министър-председателят заяви, че за него връченият му днес от премиера на Унгария орден е приел от името на всички, които денонощно пазят границата – „всички наши граничари, полицаи и военни“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

С 10 млн. евро България ще участва във възстановяването на Украйна

"Компрометиран орган": Служебният кабинет смени целия състав на КЗП

След записите: "Продължаваме промяната" се похвали с ръст на даренията

Столтенберг идва в София за Парламентарната асамблея на НАТО

Ваня Григорова: Не едно, а две наум да имаме при интерпретацията на социологическите данни

Европеист: Брюксел не е просто сграда - това сме всички ние, но само с клипове по телевизията не става

Главчев: Няма как да останем глухи и слепи за това, което искат от нас

Защо ГЕРБ и ДПС толкова ненавиждаха Тодор Тагарев?: Равносметката от властта

Танева: Земеделската общност е засегната от Зелената сделка и решенията, свързани с войната в Украйна

По повод 24 май: Румен Радев заминава за Ватикана

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика