Преподаватели от ФЖМК за клипа със "сметанката": Журналистиката не е шоупрограма

5356
Преподаватели от ФЖМК за клипа със "сметанката": Журналистиката не е шоупрограма
Снимка: Стоп кадър

Преподаватели от Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет излязоха с отворено писмо по повод секситския клип на студентската телевизия Алма Матер.

Във видеото директорът на телевизията Башар Рахал приканва желаещите да станат известни на кастинг за нови лица, докато девойка с къса кожена пола му носи "кафенце" и "сметанка". Клипът завършва с похотливия поглед на Рахал върху задните части на момичето.

Иван Бакалов: Вече няма журналисти, а копирайтъри и пиари

Журналистът Иван Бакалов взе отношение по въпроса за ситуацията във Факултета по журналистика към СУ, който беше взривен след набралата...

"Ние, преподавателите по журналистика от катедра „Радио и телевизия“ на Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет, се ръководим от убеждението, че журналистиката не е шоупрограма, а публична гражданска професия, която има сериозен ангажимент към обществото. Именно университетът е мястото, в което студенти и преподаватели, заедно, утвърждаваме професионалните стандарти. Убедени сме, че лошият вкус е лоша реклама (припомняме, че в интервю тази сутрин Башар Рахал заяви, че "лоша реклама няма" - бел. ред)", посочват преподавателите.

"Академичната общност не е стока, която се продава и купува.

В този смисъл "шеговития" клип на Университетската телевизия "Алма матер" не бива да бъде подминаван като младежка провокация.

Стани известен!

Вече сте разбрали. Башар Рахал, директорът на студентската телевизия, търси младежи за кастинг в цялата страна със странен клип.&n...

Смущаващ е не само клипът, но и пълната липса на прозрачност за това кой носи отговорност за него. Ние продължаваме да не знаем кои са членовете на Управителния и Програмния съвет на телевизията. Не знаем кой и какъв е външният продуцент, който ще се разпорежда с публичната собственост на Университета (материална и символна), но знаем какъв ще е крайният резултат от това. И той не е в полза на обществото.

Нека запазим Университета като място на свободния дух и да не го превръщаме в търговска площ на подменени академични ценности", завършва позицията.

Писмото е подписано от доц. д-р Вяра Ангелова, ръководител на катедра „Радио и телевизия“, проф. дсн Снежана Попова, доц. д.н Венцислав Димов, доц. д-р Орлин Спасов, доц. д-р Жана Попова, доц. д-р Светлана Божилова, гл. ас. д-р Лъчезар Точев, ас. д-р Петър Айолов, гл. ас. д-р Ралица Ковачева, катедра "История и теория на жуналистиката".

Директорът на телевизия "Алма матер": Лоша реклама няма

„Лоша реклама няма, ако човек може да си я защити“. Това каза в ефира на Нова телевизия директорът на студентската телевизи...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com