Станишев: Изборите са съдбовни за България

5025
Станишев: Изборите са съдбовни за България

Никой, освен КБ не може да свали ГЕРБ от власт, на тяхната конференция ни обещаха повече от същото, те доказаха, че изобщо не са чули това, което хората поискаха на протестите, заяви днес Сергей Станишев, председател на БСП и президент на ПЕС, съобщи БГНЕС.

Той самият и основно номинираният от левите за бъдещ премиер Пламен Орешарски представят акцентите от платформата и управленската си програма за периода 2013 – 2017 г. в зала 6 на НДК. Кампанията е под надслов "Да върнем България на хората - свободна, перспективна, социална". Тандемът "Станишев - Орешарски" се спря на основните приоритети и цели на КБ за изборите и след тях.

За първи път от 1997 г. БГ провежда предсрочни парламентарни избори, продължи Станишев. Какво означава това - че се е случило нещо извънредно: стотици хиляди българи излязоха по улиците на БГ да протестират срещу мизерията, несправедливостта, липсата на държавност и невъзможността да посрещнат основните си нужди, каза той. И продължи: те поискаха промяна, защото днес има болезнено усещане, че държавата, правителството и институциите не защитават интереса на хората.

Днес основният проблем на страната е липсата на икономическо развитие - огромната безработица от 650 000 български граждани, които нямат перспектива, нямат достойнство. Другите проблеми са ниските доходи и социалното неравенство. Един ден преди началото на протестите БСП проведе заседание на своя конгрес и на него се ангажира с радикална промяна за социална, демократична България, припомни Станишев. Няма политическа партия, която обаче да не носи отговорност за това, включително и БСП, но ние сме доказали,че можем да се променяме, каза той.

Затова представяме днешната си управленска програма. Предстоящите избори не са обичайни, те са съдбовни за България. Трябва да изберем пътя на развитие на страната. Има две прости и ясни алтернативи: или управление на ГЕРБ с премиер Бойко Борисов, с министър на вътрешните работи Цветан Цветанов или програмно правителство, начело с Пламен Орешарски с широка гражданска подкрепа, което да даде перспектива, икономически растеж, социална сигурност и перспектива за България. КБ, БСП, всеки един наш член и симпатизант, отиваме в тази битка с кауза и тя е формулирана в нашето предизборно послание - да върнем България на хората, да стане България отново свободна, перспективна и социална.

Имаме ясна политическа програма и ясен път за постигане на целите: 250 000 нови работни места, на фона на заличените 400 000 работни места през изтеклия мандат на ГЕРБ, припомни Станишев. Ясно се ангажираме за активна роля на държавата в икономиката, за да има инвестиции във водещи сектори, спиране на държавния рекет към малкия и среден бизнес, за повече предприемаческа свобода. Ще изградим за 4 г. дигитална България и ясна програма за развитие в ключовите сектори за всеки един човек - демографската политика, за майките и децата, за здравеопазването и образованието.

Станишев нарече Орешарски безспорен авторитет в своята сфера на икономиката и финансите - осигуряването на доходите, нови работни места,балансиране на бюджета, икономическите лостове за растеж и др . Пламен Орешарски умее да казва не, когато някой иска необосновани средства, но той умее да казва и да, когато се касае за просперитета и добрите идеи в ръководството на една държава. Той е показал тези качества като министър, категоричен бе Станишев. Макар, че не е член на партията, той има лични и професионални качества, които ще гарантират неговия успех. Няма да е леко, но съм убеден,че това е човекът, който може да изкара България от тинята, която ГЕРБ вкара всеки един от нас, заключи представянето на Орешарски Станишев.

Преди 20 г. приех едно предизвикателство, тогава не предполагах, че това е само началото на поредица от предизвикателства, които ще се изправят пред мен - фалит на банките, невъзможността да се защитят спестяванията на гражданите и др. , започна ретроспективно Орешарски. Заехме се с възстановяването на доверието във всички финансови направления, уреждането на част от наследените задължения, събирането на ненадеждните вземания и др.

После в мандата ми на министър предизвикателствата бяха не по малки - реформиране на данъчната система и администрация, модернизирането на бюджетните технологии да харчим по-малко, реализиране на бюджетни излишъци около 3% от БВП, стратегията за управление на правителствения дълг и неговото намаляване и то особено в периода преди приемането на БГ в ЕС.

Орешарски говори и за последиците от световната криза за България. Тези дни приех още едно предизвикателство, може би, най-голямото - да оглавя един бъдещ кабинет при успех на предстоящите избори. Давам си сметка за всички рискове - да управляваш страна доведена до разруха е все едно да заложиш на слаби карти цялата си кариера, каза Орешарски. Всеки път обаче има свое начало.

Да погледнем управленските приоритети на КБ, но преди това да видим откъде тръгваме. Свита инвестиционна и стопанска активност, загубени над 450 000 работни места, влошена фискална позиция, замразени доходи при нарастващи цени, разширяваща се бедност, растящи корупция и престъпност, авторитарен стил на управление, нови емиграционни вълни, самоубийства и др. Така ли да продължим, запита Орешарски. Ще отговоря и на краткия въпрос - защо БСП? Тя е единствената голяма последователна опозиционна партия, има управленски опит и кадрови потенциал, има балансиран подход към проблемите, загрижена е за хората, отговори той.

В раздела активна икономика и предвидима бизнес среда той се спря на създаването на такава бизнес среда, която да върне инвестиционното доверие към България и то в условията на краха на крайния неолиберализъм с практическия фалит на американската финансова система, заразил целия свят. Тук ще приложим един балансиран подход, отбеляза Орешарски. Ще дадем старт на 10 г. програма за възраждане на индустрията, засилване на ролята на Българската банка за развитие, рестартиране на проекта АЕЦ "Белене", възстановяване на средния и малък бизнес в условията на социална пазарна икономика, продължи Орешарски.

Трябва да се преустанови рекетьорския административен произвол и изтегляне на МВР от бизнеса, гарантиране равнопоставеност на всички икономически субекти, гарантиране на срочното разплащане на държавата с бизнеса, предоставяне на евтин кредитен ресурс, засилване ролята на дигиталното общество, пълна електронизация на държавните институции при електронно правителство с цяла гама нововъведения, въвеждане на електронна здравна карта и електронно здравно досие, образование по всяко време и на всяко място, цифрови библиотеки и др.

Пламен Орешарски се спря в презентацията си на отделните раздели в управленската си програма. Той повтори амбициозната цел при управлението на левицата да бъдат отворени 250 000 нови работни места, да се въведе подоходно семейно облагане. Както и запазване на данъка за облагането на доходите на около 1 900 000 българи с 10% ставка за доходите 4500 лв. месечно, нулев данък за доходи до размера на минималната работна заплата, въвеждане на по-висок данък за доходи над 4500 лв.- 20% ставка за частта от доходите над 4500 лв.

Орешарски предлага контрол върху монополите - ликвидиране на изкуствените монополи и картели и недопускане на нови - при горивата, лекарствата, в съобщенията, във финансовия сектор и др. По - ниски тарифи за заплащане на електроенергията за потребление до определен лимит. Забрана за добива на шистов газ до момента, в който не се убедим,че това е безопасно, предлага още той.

Някои хора призоваха да сменим системата - с какво да я сменим, запита Орешарски. Един мъдър човек казва, че демокрацията се лекува с повече демокрация, поясни тезата си той. По-нататък в презентацията си той специално отбеляза, че НС трябва да престане на бъде бутафорна добавка на изпълнителната власт. Като общество рядко сме били единни, но когато сме го правили сме успявали - да се опитаме да го направим и сега като привлечем елита на нацията да помага при изпълнението на тази програма и да изведем заедно обществото към напредък, заключи Орешарски.

Това представяне е само първа стъпка на презентиране на програмата ни, която ще бъде дискутирана с браншови организации, с НПО, с обикновени граждани, заяви в заключителното си слово Станишев. В България думата диалог стана неприлична, а всеки който има различно мнение бе тъпкан, трябва да се върнем към нормалността, призова той. "Никога повече ГЕРБ" е кауза, но не партийна, а национална, в КБ имаме силата да се борим за нея с всички сили, заедно с много други българи и да постигнем такива резултати на изборите, които да дадат убедителна основа за различно управление и перспектива на България да преодолее отчаянието и да вдъхне надежда, каза той. Нека стъпка по стъпка да постигнем тези трудни, но реализуеми цели, а г-н Орешарски да постигне на 100% това, с което се е ангажирал, заключи Станишев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com