Състоянието на БДЖ е под всякаква критика

7185
Състоянието на БДЖ е под всякаква критика

Не станах министър на транспорта, а министър на железниците. Колегите ми казаха: приеми го това като факт, не се бори с това, а работи по въпроса. Това заяви пред БНТ министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията в служебното правителство.

Железниците са основният проблем, но не бива да загърбваме и проблемите в пощите. Работя паралелно и в двата сектора. Вследствие на усилена комуникация с кредиторите успяхме да организираме среща с облигационерите, трите големи кредитори на БДЖ. Мисля, че се разбрахме по всички основни въпроси. Предложили сме замяна на конкретни обезпечения по първия облигационен заем, мерки за създаване на експертен съвет на кредиторите към БДЖ, както и да даваме детайлна всекидневна информация за състоянието на БДЖ. Срещите минаха много ползотворно и всеки момент в разговора съм уверявал всички, че аз се събуждам и си лягам с темата железници, обясни Кръстев.

Той подчерта, че няма кредитор, който да обяви във фалит дружество, освен ако то не е във фаза, в която е невъзможно вече да съществува. "Ако обяви дружеството във фалит, нито един от кредиторите няма да бъде обезпечен напълно", коментира транспортният министър. За приватизацията на БДЖ -"Товарни превози" той заяви, че няма информация румънският кандидат - купувач да се е отказал от закупуване на компанията. Напротив, даже е потвърден интересът на румънския кандидат по мнение на Агенцията по приватизация", увери Кристиан Кръстев.

Запитан има ли шанс БДЖ да изплува финансово, транспортният министър отговори, че има варианти, като единият е вариант, съгласуван донякъде с ЕК за продажбата на "Товарни превози", самоучастие в преструктурирането на железниците и рефинансиране на дълга. Това е един сценарий. Кръстев посочи, че другият е свързан със Световната банка. "Знам, че предстоят още много действия, за да можем да предоставим държавна помощ на железниците", добави Кристиан Кръстев.

Той коментира, че още не е готов да обяви смените в ръководството на БДЖ. "Ще ги обявя, когато съм напълно наясно с мерките, които трябва да се предприемат. Каквото и да е действие спрямо железниците е наблюдавано от цялото общество, това е много отговорно като цяло. Всяка една стъпка трябва да бъде много добре премислена, защото вече няма място, няма време, няма доверие на хората. Намалението на задълженията на БДЖ е вследствие на уволнението на 2000 души, които съдът в момента ги възстановява поетапно. Задълженията към момента в БДЖ са около 716 млн. лева. Състоянието на БДЖ е под всякаква критика, нека г-н Владимиров (бел. ред. – Владимир Владимиров, председател на Съвета на директорите на БДЖ) да не говори глупости", заяви Кръстев.

За това дали ще даде ръководството на БДЖ на прокуратурата, Кръстев каза: "В следващите няколко дни ще видите какви действия ще предприема. Наблюдавам изкъсо всеки процес. Аз бих предоставил доказателства в прокуратурата, ако ги получа". Кръстев допълни, че няма време за водене политика, а да се предприемат ясни и точни стъпки за оздравяването на железницата.

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com