Вятърът обърна посоката на пожара край Свиленград, обстановката е критична

5096
Вятърът обърна посоката на пожара край Свиленград, обстановката е критична

Ситуацията с пожара край Свиленград е критична. Вятърът се обърна и огънят се прехвърли към село Михалич. Три верижни машини правиха просеки.  Военен хеликоптер помага на пожарникарите в гасенето на пожара. От центъра на едно от селата в района се вижда, че обстановката се усложнява. Допълнително силният вятър и високите температури пречат на гасенето, уточнява БНР.

Вероятно до падането на нощта пожарът няма да бъде потушен. Засега няма опасност за населението.

35 военнослужещи със специализирана техника от състава на военно формирование 52740 - Хасково участват в гасенето на пожара, възникнал в района на с. Равна гора, община Свиленград.

Молбата за включване на формированието в помощ на населението е отправена от областната управа на Хасково. Подразделението в същия състав участва и вчера в овладяването на огнената стихия. Ръководител на формированието е подполковник Данчо Николов. Продължава и участието на вертолет Ми-17 на Военновъздушните сили за разузнаване и гасене от въздуха на полски и горски пожари на територията на страната.

Огънят беше овладян от югоизток и северозапад, усилията са съсредоточени към северната страна. Пожарът се развива на площ около 15 – 20 хиляди декара, като от югоизток и северозапад фронтът на разпространение е спрян. Усилията по-рано днес бяха съсредоточени към северната страна.

Сигналът за възникналия пожар бе подаден вчера към 13.37 часа. Веднага на място бяха съсредоточени екипи огнеборци, служители на горското и доброволци, които потушаваха огъня, обхванал сухи треви, храсти, изоставена селскостопанска земя и смесена гора между селата Студена, Михалич и Равна гора, община Свиленград.

Кръстев: Специалистите да кажат каква е причината за пожара в театъра

Все още не са ясни причините за пожара в Драматичния театър в Пловдив, съобщи директорът Кръстю Кръстев, цитиран от „Фокус”...

Тази сутрин към 9.00 часа на място гасиха 50 пожарникари с 12 пожарни автомобила от Хасково, Пловдив, Ямбол, Сливен, Смолян и Кърджали. Заедно с тях са 20 горски служители с 2 ПА "Тойота", доброволци от Свиленград, гранични полицаи, осигурен е и булдозер от Свиленград. Подпалила се беше и широколистната гора до село Михалич. С повишаване на дневните температури, ситуацията с големия пожар се усложнява.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com