Доларът стана по-скъп от еврото след данните за инфлацията в САЩ

6740
Доларът стана по-скъп от еврото след данните за инфлацията в САЩ
Снимка: iStock

Инфлацията в САЩ през юни продължи да расте с най-бързите си темпове от над 40 години насам, като достигна стойности, по-високи от прогнозираните. Ръстът в цените принуди по-рано Фед да обяви ,че ще предприеме ново увеличение на лихвените проценти по-късно този месец, а информацията провокира моментален скок в цената на долара спрямо еврото по време на днешната търговия. За кратко еврото дори падна под цена от 1 долар, като това се случва за първи път от края на 2002 година.

Индексът на потребителските цени отбеляза ръст от 9,1% на годишна база, като това е най-голямото увеличение от края на 1981 г. насам, сочат данните на Министерството на труда на САЩ в сряда. Инфлацията нарасна с 1,3% спрямо месец по-рано, което пък е най-големият ръст на месечна база от 2005 г. насам. Причината са покачващите се разходи за бензин, жилища и храна.

Може ли еврото да падне под 1 долар?

На фона на срива на еврото до 20-годишно дъно и приближаването му до паритет с долара, на паричния пазар се заговори колко по-ниско мож...

Икономисти прогнозираха ръст от 1,1% на месечна и от 8,8% на годишна база, сочат данните от проучване на Bloomberg след осредняване на прогнозните стойности.

Така нареченият основен индекс на потребителските цени, който не отчита цените на стоките с висока волатилност като хранителни продукти и енергия, надхвърля прогнозите и отбелязва ръст от 0,7% спрямо месец май и от 5,9% на годишна база.

Доходността по американските държавни ценни книжа и доларът се покачват, докато фючърсите на американските акции продължават да падат. Към момента на подготвяне на материала еврото се търгува за 1.0034 долара. След публикуването на данните за инфлацията, за кратко еврото поевтиня до цена от 0.9998 долара, след което възстанови загубите, предава Reuters. Инвеститорите по света следят зорко движението в цените на двете валути, като сигналите, че доларът може да стане по-скъп от единната европейска валута стават все по-ясни.

Ценовият натиск засяга цялата щатска икономика. Това ще увеличи шансовете за допълнително затягане на паричната политика от страна на Фед и ще повлияе на настроенията към президента Джо Байдън и демократите в Конгреса преди междинните избори през ноември.

Въпреки че много икономисти смятат, че данните за юни ще отбележат апогея на настоящия инфлационен цикъл, няколко фактора, сред които е например цената на жилищата, е възможно да удължат натиска на растящите цени във времето.

Кои големи икономики ще изпаднат в рецесия догодина?

На фона на растящата инфлация, която принуди множество централни банки да затегнат паричната си политика и да вдигнат основния си лихве...

Външни за САЩ фактори като COVID ограниченията в Китай и руската инвазия в Украйна могат да засегнат веригите за доставки и да повлияят на инфлационните прогнози.

Фед вече обяви планирано второ увеличение на основния лихвен процент със 75 базисни пункта по-късно този месец. Решението бе взето с цел противодействие на растящите цени и увеличението на работните места и заплатите. Дори преди обявяването на решението, търговците вече бяха предвидили повишаване на лихвите през юли.

Стоките от първа необходимост стават все по-скъпи. Цените на газа отбелязаха ръст от 11,2% на месечна база през юни. Цените на енергийните услуги се увеличиха с 3,5% спрямо предходния месец. Това е най-големия скок от 2006 г. насам. Разходите за хранителни продукти скочиха с 1% на месечна и с 10,4% на годишна база, а това е най-голямото увеличение от 1981 година.

Жилищните наеми се повишиха с 0,8% на месечна база, което е най-големият ръст от 1986 г. насам. Разходите за жилища като цяло, които заемат най-големия дял от разходите в сектора на услугите и съставляват една трета от общия индекс на потребителските цени, нараснаха с 0,6% на месечна база, колкото беше и ръстът през месец май.

Наблюдава се и спад в продажбите на жилища през последните месеци, дължащ се на по-високите лихви по ипотечните кредити. Икономистите очакват цените на наемите да продължат да растат.

Акциите в САЩ с най-голям спад за първото полугодие от над 50 години насам

Американските акции отбелязаха най-лошото си първо полугодие от 1970 г. насам. Ситуацията е сходна в Европа и Азия. Причина за понижени...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Турция цели да намали зависимостта си от Русия: Внася втечнен газ от САЩ

Страните от Г-7 определиха кога ще затворят въглищните си централи

Манията по изкуствения интелект се завърна на Уолстрийт

Обрат в цените на петрола на фона на преговорите между Израел и "Хамас"

Накъде пое еврото в началото на седмицата?

Путин дои здраво европейските банки: Плащат в пъти по-големи данъци в Русия

ЕК ще предложи санкции за руския втечнен газ

Руската централна банка запази огромната основна лихва

Гана започва да строи първата си АЕЦ

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com