ЕЦБ повиши лихвите по план въпреки банковите трусове

1530
ЕЦБ повиши лихвите по план въпреки банковите трусове
Снимка: iStock

Затягането на паричната политика в еврозоната продължава по план на фона на напрежението на пазарите. Европейската централна банка повиши лихвените проценти с 50 базисни пункта въпреки банковите трусове от последните седмици, става ясно от съобщение, публикувано на официалния сайт на институцията.

По този начин ЕЦБ игнорира надеждите на инвеститорите, че затягането на паричната политика в еврозоната може да бъде разхлабено поради рисковете пред финансовия сектор, подчертани от събитията зад Океана, където две банки изпаднаха в колапс. Една от причините за проблемите в САЩ се крие именно зад вдигането на лихвените проценти от страна на Федералния резерв. На фона на това, притесненията на пазарите бяха засилени и от ликвидните проблеми на швейцарската банка Credit Suisse, предава Expert.bg.

ЕЦБ ще продължи с ударното повишаване на лихвите

Членовете на Европейската централна банка все още са склонни към повишаване на лихвите с половин процентен пункт на заседанието си в че...

Политиката по повишаването на лихвените проценти бе предприета от централните банки по света в отговор на ускорената инфлация.

„Според прогнозите инфлацията ще остане твърде висока твърде дълго. Ето защо днес Управителният съвет взе решение да повиши с 50 базисни пункта трите основни лихвени процента на ЕЦБ в съответствие с решимостта си да осигури своевременно връщане на инфлацията към средносрочното целево равнище от 2%.”, се посочва в съобщението на ЕЦБ.

„Управителният съвет наблюдава внимателно сегашното напрежение на пазарите и има готовност да реагира, както е необходимо, за да запази ценовата и финансовата стабилност в еврозоната. Банковият сектор в еврозоната е устойчив и се отличава със силни капиталови и ликвидни позиции. Във всеки случай, инструментариумът на политиката на ЕЦБ е напълно пригоден да осигури ликвидна подкрепа на финансовата система в еврозоната, ако се наложи, и да запази гладкото функциониране на трансмисионния механизъм на паричната политика.”, става ясно от съобщението.

Така лихвеният процент по основните операции по рефинансиране и лихвените проценти по пределното кредитно улеснение и депозитното улеснение ще бъдат повишени с 0.5% съответно до 3.50%, 3.75% и 3.00% (най-високото ниво от края на 2008 г.), считано от 22 март 2023 година.

ЕЦБ увери, че американската банкова криза няма да се отрази на еврозоната

Фалитът на Silicon Valley Bank няма да повлияе на еврозоната. Това заяви членът на Управителният съвет на ЕЦБ и шеф на Централната банк...

ЕЦБ очакват средните нива на инфлацията да бъдат 5.3% през 2023 г., 2.9% през 2024 г. и 2.1% през 2025 година, уточнявайки, че тези прогнозите са били завършени в началото на март, преди възникването на настоящото напрежение на финансовите пазари.

ЕЦБ ревизира нагоре базовата си прогноза за растежа на икономиката.

„Базовата прогноза за растежа през 2023 г. е ревизирана нагоре до средно 1.0% в резултат както от поевтиняването на енергоносителите, така и от по-голямата устойчивост на икономиката срещу трудната международна среда, пише в съобщението.

„Експертите на ЕЦБ очакват, че впоследствие той ще се засили още до 1.6% през 2024 г. и 2025 г., като за това ще допринесат стабилният пазар на труда, подобряващото се доверие и възстановяването на реалните доходи. Същевременно подемът на растежа през 2024 г. и 2025 г. е по-слаб от предвиденото в прогнозите от декември поради затягането на паричната политика.”, посочват от ЕЦБ.

ЕЦБ ще увеличи лихвите още три пъти тази година

Американската инвестиционна банка Goldman Sachs прогнозира, че очаква Европейската централна банка да повиши лихвените си проценти по в...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Кристалина Георгиева посочи от колко пари се нуждае Украйна

Най-големият инвестиционен фонд в света спечели 109 милиарда долара за тримесечието

Санкциите срещу руските олигарси сринаха продажбите на суперяхти

В Германия започват тестове на безпилотни тирове

Износът на петрол от Иран достигна 6-годишен връх

Цените на петрола: Накъде поеха след отчетения рязък спад?

Курсът на еврото смени посоката спрямо долара

Швейцария отново отказа да проследява парите на руски олигарси

Колониална зависимост: Китай е най-големият вносител за Русия, а Москва дори не е сред значимите му партньори

Обединение на пазара за телекомуникации, реформи в енергетиката и отбраната: Бъдещето на ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com