ЕЦБ продължава с вдигането на лихвите

1439
ЕЦБ продължава с вдигането на лихвите
Снимка: iStock

Европейската централна банка ще повиши лихвените си проценти над 3,5% и няма да ги намали отново тази година, тъй като банката предприема решителни действия, за да върне инфлацията обратно към целевото ниво от 2 на сто. Това заяви  управителят на централната банка на Ирландия Гейбриъл Маклуф пред "Уолстрийт джърнъл".

ЕЦБ повиши депозитната си лихва до 2,5% този месец, най-високото ниво от 2008 г., и заяви, че възнамерява да повиши основните си лихвени ставки над 3% през следващия месец. Икономиката на еврозоната изглежда ще избегне рецесия тази година, като заетостта нарасна стабилно в края на миналата година, докато основната инфлация остава на рекордно високо ниво. Инвеститорите очакват ЕЦБ да повиши лихвените проценти до пик от 3,5% към месец юли, преди да започне да ги намалява отново по-късно през тази или в началото на следващата година.

Лихвите по потребителските кредити тръгнаха рязко нагоре

"Бих видял лихвените проценти, които са по-високи от 3,5%“, каза Гейбриъл Маклуф, който участва в комитета за определяне на лихвите на ЕЦБ като управител на централната банка на Ирландия. "Отворен съм да действаме енергично, за да свалим инфлацията до нашата цел“, каза той.

Маклуф не говори от името на ЕЦБ като институция, но коментарите му са забележителни, защото той се смята за центрист в спектъра между тези членове на централната банка, които искат значително по-високи лихвени ставки, и тези, които смятат, че банката е направила достатъчно.

Същевременно той отхвърли предположенията, че ЕЦБ ще започне да намалява лихвите по-късно тази година с оглед на намаляващата инфлация. "Мисля, че това наистина отива твърде далеч. Ще достигнем нивото, към което отиваме, след това ще последва плато", каза той.

Инвазията на Русия в Украйна преди близо година доведе до рязко покачване на инфлацията в еврозоната и въпреки че спадна до 8,5% през януари, тя остава далеч над целевото ниво на ЕЦБ от 2%.

Европейската централна банка пак повиши основните лихви

Европейската централна банка отново повиши основните лихви с половин процентен пункт, както се очакваше. Целта е да се ограничи рязкото...

"Аз виждам ЕЦБ да повиши лихвените проценти и след срещата през март... Въпреки че инфлацията намалява, тя все още е много над нашата цел“, каза Маклъф за "Уолстрийт джърнъл". Той добави, че ЕЦБ ще взима решение за лихвите от заседание на заседание с оглед на постъпващите нови данни.

"Трябва също така да планираме, че енергийните нарушения в резултат на войната в Украйна ще продължат още известно време“, каза той.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Лукашенко иска втора АЕЦ в Беларус

Застрахователи: Таванът на цената върху руския петрол не работи

САЩ временно свалиха санкциите срещу руски банки заради петрол и газ

Цените на петрола поддържат курса заради надеждите за примирие между Израел и "Хамас"

Еврото с нов обрат спрямо долара

Турция цели да намали зависимостта си от Русия: Внася втечнен газ от САЩ

Страните от Г-7 определиха кога ще затворят въглищните си централи

Манията по изкуствения интелект се завърна на Уолстрийт

Обрат в цените на петрола на фона на преговорите между Израел и "Хамас"

Накъде пое еврото в началото на седмицата?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com