ЕС готви ограничения за плащанията в брой

14583
ЕС готви ограничения за плащанията в брой
Снимка: iStock

Плащанията в брой в търговията на дребно намаляват от години, защото все повече хора плащат с карта. Според проучване на Европейската централна банка (ЕЦБ) обаче, Германия е сред страните в Европа, в които плащанията в брой обаче преобладават – делът им е около 60 процента от всички плащания, пише германската обществена телевизия ARD.

Затова в ЕС се подготвят закони, които по принцип ограничават операциите в брой и за суми под 10 000 евро. А суми над 10 000 евро задължително се декларират при преминаване на границата.

Банкноти на стойност 1570 млрд. евро

В скандинавските страни и Нидерландия доминират плащанията по електронен път. Въпреки това, в обращение остават огромни количества банкноти: в края на миналата година са отпечатани такива на стойност 1 570 млрд. евро. Кому са нужни толкова много пари при наличието на разплащателни сметки и кредитни карти, пита немската медия.

Още: Европарламентът приема нови правила за осигуряване на незабавни плащания в евро

Проучване на Бундесбанк, цитирано от ARD, показва, че само около една десета от парите в брой в Германия се използват за реални разплащания. Останалата част потъва в трезори – от тях 30% в самата Германия, 20% - в други европейски държави, а 40% - в останалия свят.

В годините след финансовата криза от 2008/2009 г. нямаше почти никакви лихви по спестяванията. А на търговските банки, които държаха пари в Бундесбанк, от 2014 г. насам дори им се налагаше да плащат наказателни лихви за суми над определена граница.

Според проучване на ЕЦБ резултатът от това е бил, че банките са напълнили трезорите си с пари в брой. По-евтино им е излизало да пренасят пари в брой със собствен персонал и да застраховат тези пари, отколкото да ги влагат в централната банка. Частните лица също загубиха интерес към срочните депозити и трупаха пари в брой у дома. "С края на фазата на отрицателните лихвени проценти нарастването на банкнотите в обращение на практика спря", казва Сабине Маудерер от Управителния съвет на Бундесбанк. Въпреки това достигнатото равнище на парите в брой остава високо.

В страни с високо ниво на корупция, лоша администрация и скъпи или ненадеждни банкови системи парите в брой така или иначе си остават предпочитаното средство за разплащане. А ако и националната валута е слаба, доларът и еврото стават козове.

Още: ГЕРБ-СДС са против намаляването на прага за плащанията в брой

Официалните проучвания премълчават един очевиден пазар за пари в брой - криминалната икономика. Дилърите на наркотици и изнудвачите не работят с разплащателни сметки, а събират големи суми в брой. Те трябва да бъдат изпирани. 

Относително големи количества пари в брой пък се транспортират до държави, където няма стриктен контрол. Турция и някои балкански държави, например, се считат за желани и леснодостъпни дестинации за това.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Турция цели да намали зависимостта си от Русия: Внася втечнен газ от САЩ

Страните от Г-7 определиха кога ще затворят въглищните си централи

Манията по изкуствения интелект се завърна на Уолстрийт

Обрат в цените на петрола на фона на преговорите между Израел и "Хамас"

Накъде пое еврото в началото на седмицата?

Путин дои здраво европейските банки: Плащат в пъти по-големи данъци в Русия

ЕК ще предложи санкции за руския втечнен газ

Руската централна банка запази огромната основна лихва

Гана започва да строи първата си АЕЦ

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com