ЕС планира свиване на потреблението на газ с 15% заради проблемите с руските доставки

2743
ЕС планира свиване на потреблението на газ с 15% заради проблемите с руските доставки
Снимка: iStock

ЕС ще предложи доброволно намаляване на потреблението на природен газ с 15%, което да влезе в сила идния месец заради притесненията от напълно спиране на руските доставки.

Това е заложено в план, който ще бъде предложен от Европейската комисия в сряда. Целта му е да регулира потреблението на газ, за да бъде подготвен съюзът за потенциално спиране на доставките от синьо гориво от Русия.

Природният газ поскъпна със 700% от началото на миналата година

Природният газ се превърна в световната суровина на раздора. Той е основен двигател на глобалната инфлация. Ценови скокове на горивото ...

Мярката ще стане задължителна в случай на усложняване на ситуацията и доброволното ограничаване на консумацията не произведе желания ефект, казват трима неназовани запознати с въпроса европейски дипломати, предава Bloomberg.

Най-голямото предизвикателство на ЕС е да подсигури газовите си резерви за производството на електроенергия тази зима. Руският президент Владимир Путин съобщи, че доставките по „Северен поток 1“ ще бъдат възобновени още идната седмица, но с намален капацитет от 20%, ако необходимото оборудване, забавено заради санкциите, не бъде върнато на Русия навреме.

ЕК ще предложи доброволни ограничения в битовото потребление, както и мерки, насочени към пазара на енергия. Пътната карта ще бъде начертана днес в Брюксел на пресконференция, на която ще участват председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, изпълнителният заместник-председател, отговорен за Зелената сделка Франс Тимерманс, европейският комисар по въпросите на енергетиката Кадри Симсон и европейският комисар за вътрешния пазар Тиери Бретон.

В случай на студена зима БВП на ЕС може да се свие с 1.5%. Ограниченията на руските доставки вече засегнаха 12 държави-членки на съюза, а Германия въведе второ ниво на тревога във връзка с недостиг от синьо гориво миналия месец. Доставките на руски газ за Европа през юни са с 30% по-малко от средното в периода 2016-2021 г., посочват данните на ЕК.

Очакват изграждането на газопровода "Силата на Сибир 2" между Русия и Китай да започне през 2024 г.

След началото на войната в Украйна, наложените санкции върху Русия намалиха енергийните доставки на федерацията за Европа. Това принуди...

Планът на комисията има своите ползи, смята Симон Талиапиетра, изследовател в намиращия се в Брюксел мозъчнен тръст Bruegel.

„Държавите-членки трябва да приложат предложените цели за намаляване на газовото потребление.“, казва той. Правителствата не трябва да крият от гражданите, че за Европа предстои вероятно най-голямата енергийна криза в историята на континента, добавя той.

Нужно е одобрение от страните членки за прилагане на предложената мярка. Комисията може да потърси такова следващата седмица по време на извънредна среща на енергийните министри. Много държани обаче са против налагането на съкращения в потреблението на газ. Те твърдят, че правителствата им вече са изготвили собствени планове за намаляване на консумацията на енергия, без да са задължавани от ЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Турция цели да намали зависимостта си от Русия: Внася втечнен газ от САЩ

Страните от Г-7 определиха кога ще затворят въглищните си централи

Манията по изкуствения интелект се завърна на Уолстрийт

Обрат в цените на петрола на фона на преговорите между Израел и "Хамас"

Накъде пое еврото в началото на седмицата?

Путин дои здраво европейските банки: Плащат в пъти по-големи данъци в Русия

ЕК ще предложи санкции за руския втечнен газ

Руската централна банка запази огромната основна лихва

Гана започва да строи първата си АЕЦ

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com