Европейският ипотечен пазар е най-зле от десетилетие

1652
Европейският ипотечен пазар е най-зле от десетилетие
Снимка: iStock

Европейският ипотечен пазар е на път да отбележи най-бавния си темп на растеж от десетилетие насам, тъй като по-слабият икономически подем и по-високите разходи по заеми оказват влияние върху търсенето на ипотечни кредити. Това съобщи в. "Файненшъл таймс", позовавайки се на заключенията от най-новия годишен доклад на британската финансова корпорация "Ърнст енд Янг", посветен на кредитирането в еврозоната.

Според оценките в доклада ипотечният пазар в еврозоната ще нарасне с едва 1,5 процента на годишна основа през настоящата година, както и с 2,4 процента догодина. За сравнение през 2022 г. ипотечните сделки се увеличиха с 4,9 процента.

Нарастващите лихвени проценти, които достигнаха исторически максимум от 4 процента в еврозоната през септември, и устойчиво високата инфлация са потиснали търсенето на ипотеки, обясняват експертите.

Още: Червена лампа за ипотеките: Предупреждения от икономиста Георги Ангелов

Жилищният пазар понася най-големия удар

"Жилищният пазар понася най-големия удар", казва Омар Али, управляващ партньор на финансовите услуги на "Ърнст енд Янг" в Европа, Близкия изток, Индия и Африка. За домакинствата в цяла Европа високите разходи за живот и заеми означават, че по-малко хора се насочват към покупки на жилища.

Банковото кредитиране в еврозоната се сви тази година, след като Европейската централна банка направи 10 последователни увеличения на лихвите, за да се опита да противостои на инфлацията.

В своя доклад "Ърнст енд Янг" посочва тежко засегнатите жилищни пазари в еврозоната, особено този в Германия, както и затягането на условията за кредитиране на някои банки, като причини, довели до свиване на търсенето и отпускането на ипотечни заеми.

Още: Вече и в Европа: Австрийски гигант в недвижимите имоти фалира

"През тази година, тъй като лихвените проценти и геополитическото напрежение се повишиха, европейската икономика – и банките, които я подкрепят – бяха подложени на изпитание", каза Найджъл Моден, ръководител за банковия сектор и капиталовите пазари на "Ърнст енд Янг", цитиран от БТА.

Според него обаче капиталовите буфери, които европейските банки са изградили през последните 15 години, означават, че кредитните институции са много по-добре подготвени за отслабване на ипотечния пазар, отколкото след световната финансова криза през 2008 г.

Въпреки че растежът на банковото кредитиране се очаква да се забави в краткосрочен план, пазарът ще се възстанови. Може да е бавно, но при липса на непредвидени предизвикателства очакваме стабилно подобряване на икономиката и обема на кредитирането, прогнозират експертите.

За 2025 и 2026 г. компанията прогнозира, че ипотечният пазар в Европа ще нарасне със съответно 3,3 и 3,2 процента.

Като цяло кредитирането от европейските банки се предвижда да нарасне с 2,1 процента през 2023 г. в сравнение с достигнатият 14-годишен връх от 5 процента през миналата година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

ЕК ще предложи санкции за руския втечнен газ

Руската централна банка запази огромната основна лихва

Гана започва да строи първата си АЕЦ

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Собственикът на Google за първи път ще изплаща дивиденти на инвеститорите си

Путин ударно национализира. "Няма работна ръка във военните предприятия" (ВИДЕО)

Йената удари 34-годишно дъно спрямо долара

Цените на петрола: Напът да прекъснат двуседмичната си губеща серия

Еврото завършва седмицата с пълен обрат спрямо долара

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com