Глобалните пазари на втечнен природен газ изпитват несигурност в очакване на зимата

3838
Глобалните пазари на втечнен природен газ изпитват несигурност в очакване на зимата
Снимка: iStock

Глобалните купувачи и продавачи на втечнен природен газ се подготвят за по-голяма несигурност по отношение на руските доставки. Перспективите остават неясни в навечерието на зимния сезон, както относно търсенето на газ в Европа, така и по отношение най-големия вносител на втечнен природен газ - Китай, посочват представители на сектора, предава Reuters.

Западните санкции срещу Русия спряха доставките на руски газ за Европа, доведоха до ръст на световните цени на газа и породиха опасения за енергийната сигурност.

"Газовото оръжие" на Русия не е нищо повече от мит

Много се изговори и изписа за прословутото "газово оръжие" на Русия. Основният аргумент е, че голямата зависимост от руския природен га...

В допълнение към непредсказуемото време, остава неясно дали ще има по-нататъшни съкращения на руските доставки за Европа. Освен това не е сигурно дали Европа може да изгради нова инфраструктура за внос на втечнен природен газ (LNG) навреме, за да замени руските обеми.

Стои и въпросът кога Китай ще премахне COVID ограниченията, заради които вносът беше намален през първите пет месеца на годината.

„Съществува огромна несигурност какво ще се случи след това“, коментира Стив Хил, изпълнителен вицепрезидент на Shell на Световната газова конференция.

„Ако преобразуваме обема на руския тръбопроводен газ в Европа през 2021 г. в обем втечнен газ и допълнително втечнения газ, доставен в Европа през 2021 г., ще получим необходим еквивалент от 200 млн. тона. Това е половината от размера на сегашната глобална индустрия за втечнен газ“.

"Инфраструктурните ограничения, които се появиха, когато газовите потоци промениха посоката си от запад на изток, усложниха обстановката повече от очакваното", добавя той.

Войната принуди Европа да сключва дългосрочни газови сделки, нещо за което не искаше и да чуе преди

От години Европа се дърпаше от дългосрочни договори за доставка на природен газ. Войната в Украйна обаче обърна тази тенденция, като ен...

Педер Бьорланд, вицепрезидент по маркетинг и търговия с природен газ в Equinor, твърди, че променящите се потоци са създали „странен пазар“, където някои страни в Европа като Великобритания получават мащабни доставки, но нямат инфраструктура, която да транспортира газа до важни разпределителни центрове като Германия.

Германия изгражда терминал за доставка на втечнен природен газ и има договор за плаващи съоръжения за съхранение и регазификация.

"Това е надпревара с времето. Ние вярваме, че съоръженията за регазификация вероятно ще заработят преди края на зимата, но може би няма да успеят до началото на сезона. Така че това е много деликатен въпрос", казва Майкъл Стопард, ръководител на глобалната газова стратегия в Global Commodity Insights.

Тежката зима в северното полукълбо може също да предизвика конкуренция между Европа и Азия за втечнен газ и да повиши цените.

„Когато навлизаме в зимата... пазари като Азия наистина започват да се конкурират за тези товари“, твърди Анатол Фейгин, изпълнителен вицепрезидент в Cheniere Energy.

България има най-малък запас на природен газ в целия ЕС, следващата зима може да е тежка

България има най-малък запас на природен газ в целия Европейски съюз, като наличното гориво ще може да покрие едва 3% от годишното потр...

Въпреки това, изпълнителен директор, чийто клиент е китайски вносител на газ и отказва да бъде назован поради политиката на компанията, предположи, че купувачите вероятно ще бъдат по-подготвени от миналата година, тъй като европейски страни като Германия и Италия стандартно изискват минимални нива на складови запаси. „Тази година не е толкова песимистично, тъй като всички се подготвят за зимата“, посочи той.

Главният изпълнителен директор на Woodside Energy Group Мег О'Нийл казва, че очаква цените на втечнен природен газ да останат високи през следващата година, тъй като пазарът се приспособява към прекъсванията на доставките.

Още: Може ли американският втечнен газ да прекрати зависимостта на ЕС от руските доставки?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Икономиката на САЩ нарасна повече от очакваното в края на 2023 г.

САЩ отпускат 1,5 млрд. долара за повторно пускане на атомна централа

Санкциите удрят здраво: Русия вече разчита на Габон за резервни части за самолетите си

Путин опря до Лукашенко за бензин, Беларус предпочита Запада

Цената на петрола се определя от оценката на инвеститорите на данните за запасите в САЩ

Ефектът на санкциите: Масово руските микрочипове са дефектни

ЕК въвежда обща европейска диплома за образование

Ще повиши ли цената прекратяването на преноса на руски газ през Украйна?

САЩ и Южна Корея ще спират Пхенян да си набавя незаконно петрол от Русия

Samsung и Google Play с удар по руската платежна система "Мир"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com