Гражданите на тази страна харчат най-много за луксозни стоки в света

1967
Гражданите на тази страна харчат най-много за луксозни стоки в света
Снимка: iStock

Гражданите на коя държава харчат най-много средства за луксозни стоки? Според оценки на Morgan Stanley, най-сериозни средства за покупка на луксозни продукти на глава от населението се отделят в Южна Корея.

Инвестиционната банка изчислява, че разходите на южнокорейците за лускозни стоки са нараснали с 24% през 2022 година до общо 16.8 млрд. долара или 325 долара на глава от населението. Това е далеч повече от гражданите на САЩ и Китай, където разходът за луксозни стоки възлиза съответно на 280 долара и 55 долара на глава от населението, предава CNBC.

Компаниите за луксозни продукти също отчитат силни продажби в Южна Корея.

Moncler посочва, че приходите ѝ от Южна Корея са скочили повече от два пъти през второто тримесечие спрямо периода от преди пандемията. Richemont Group, собственикът на Cartier, отбелязва, че Корея е сред регионите където продажбите нарастват с двуцифрен темп през 2022 година спрямо последните две години.

Въпреки, че Prada посочи, че локдауните в Китай са допринесли за 7% спад в продажбите на дребно през миналата година, модната къща отбелязва, че понижението е „смекчено от силното представяне в Корея и Югоизточна Азия.”

Особености на пазара

Анализаторите на Morgan Stanley обясняват, че търсенето на луксозни стоки сред южнокорейските купувачи се движи както от увеличаване на покупателната способност, така и от желанието за демонстриране на социално положение.

„Външният вид и финансовият успех могат да резонират повече с потребителите в Южна Корея, отколкото в повечето други страни.”, посочва анализаторите в доклада на институцията.

Демонстрацията на благосъстояние също така е социално приемливо в корейското общество. Проучване на McKinsey разкрива, че едва 22% от анкетираните корейци определят демонстрацията на луксозни стоки като проява на лош вкус, спрямо дял от 45% в Япония и 38% от китайците.

Търсенето на луксозни стоки е подкрепено също и от повишаването на благосъстоянието на корейското общество. Данни на Централната банка на Южна Корея показват, че нетното състояние на домакинствата в страната е нараснало с 11% през 2021 година. Около 76% от богатството на корейските домакинства е под формата на недвижими имоти, където се наблюдава значително покачване на цените от 2020 година насам.

Инвестиционната банка отбелязва още, че компаниите за луксозни стоки разчитат на корейски знаменитости за допълнително катализиране на търсенето.

Ще удари ли Китай пазара на луксозни стоки?

Националната кампания на президента на Китай Си Дзинпин за „общо благоденствие”, която цели преразпределение на богатството...

„Почти всички основно корейски знаменитости са бранд посланници на водещите луксозни къщи”, отбелязва докладът.

Консултантската компания Bain&Company обаче смята, че методологията, разчитаща на изчисления на глава от населението, не би следвало да е приложима за пазара на луксозни стоки.

„Луксът по дефиниция не е продукт за масовия пазар”, посочва пред CNBC партньорът в Bain&Co Уейуей Син.

„Бих предложил да се разпределят пропорционално общите разходи за лукс според броя на населението, което е от средната класа и нагоре, което би било по-смислена мярка за отразяване на отношението и потреблението към лукса“, казва Син, добавяйки, че това ще намали разликата.

Нереализиран потенциал в Китай

Според Morgan Stanley, ситуацията в Южна Корея е добър пример как може да изглежда китайският пазар на луксозни стоки, където засега проникването е на по-ниско ниво.

Канада блокира търговията на луксозни стоки с Русия

Министерството на външните работи на Канада обяви нови санкции срещу Русия заради войната на Кремъл в Украйна. В пакета са включени 14...

Анализаторите посочват, че двете страни споделят сходни прилики в отношението си към луксозните продукти като символи на социален статус.

В момента южнокорейските годишни разходи на глава от населението за луксозни стоки остават повече от шест пъти по-високи от тези на китайските потребители.

Според прогнозите на McKinsey, световният пазар на луксозни стоки ще нарасне между 5% и 10% през 2023 година, подкрепен от търсенето в САЩ и Китай.

„Очакваме растежът да се възобнови, след като Китай се възстанови от настоящите Covid вълни, което трябва да се случи до първото тримесечие.”, добавя Син.

Още: Кой е Бернар Арно, най-богатият човек в света?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

ЕК ще предложи санкции за руския втечнен газ

Руската централна банка запази огромната основна лихва

Гана започва да строи първата си АЕЦ

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Собственикът на Google за първи път ще изплаща дивиденти на инвеститорите си

Путин ударно национализира. "Няма работна ръка във военните предприятия" (ВИДЕО)

Йената удари 34-годишно дъно спрямо долара

Цените на петрола: Напът да прекъснат двуседмичната си губеща серия

Еврото завършва седмицата с пълен обрат спрямо долара

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com