Кой е Бернар Арно, най-богатият човек в света?

11657
Кой е Бернар Арно, най-богатият човек в света?
Снимка: Getty Images

Най-богатият човек в света не използва Twitter. Бернар Арно, френският магнат зад империята за луксозни стоки LVMH, изпревари небезивестния Илон Мъск като най-богат човек на планетата според измерителя Bloomberg Billionaires Index. По този начин Арно за първи оглави класацията за най-заможни хора в света.

Никога преди гражданин на Франция или изобщо европеец, не е оглавявал подреждането на Bloomberg за най-голямо лично състояние.

73-годишният бизнесмен има дълга история в подреждането на милиардерите, но за разлика от Мъск и други гласовити богаташи, много рядко може да бъде забелязан на публични събития, а активността му в социалните мрежи граничи с нулата, пише Bloomberg.

Въпреки, че LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton притежава 75 луксозни марки – от Dom Perignon през Christian Dior до Tiffany&Co, Арно опитва да поддържа нисък профил във Франция, тъй като в страната демонстрацията на богатство обикновено не се гледа с добро око.

Арно, чието лично състояние се оценява на 170.8 млрд. щатски долара, разчита на европейското майсторство, за да превърне LVMH в най-големият конгломерат а луксозни стоки в света.

Компанията е тренировъчно поле за амбициозни дизайнери, опитващи се да изградят името си: Марк Джейкъбс и Върджил Абло за Louis Vuitton, Ралф Симънс за Christian Dior, Фийби Фило за Celine. Всички те вдъхната нови елементи към популярните марки, като по този начин ги оставиха релевантни в очите на младите потребители.

Въпреки, че спадът на пазарите също отне част от богатството на Арно през тази година, като неговото състояние е намаляло с около 7.2 млрд. долара през 2022 година, той се справя далеч по-добре от технологични милиардери, които доминират класацията за най-богати хора в света.

Причина за това е, че търсенето на продукти от висок клас остана устойчиво след отшумяването на COVID кризата.

Базираната в Париж LVMH генерира продажби за около 64 млрд.евро през миналата година, което е рязко възстановяване спрямо дъната от пандемичната 2020 година. Арно и неговото семейство притежават около 48% от дяловете на компанията с 64% от правата на глас, според годишния доклад на конгломерата.

Представители на Арно не са откликнали на молбата за коментар на Bloomberg, пред публикуването на материала.

Скъпоценен камък

Милиардерите, които си купиха медии

През последните няколко години се наблюдава тенденция милиардери да инвестират в придобиването на вестници, списания и дори социал...

Роден в град Рубе в северната част на Франция през 1949 година, Арно се дипломира в елитното инженерно училище Polytechnique. Той започва работа в семейния бизнес Ferret Savinel, който е фокусиран върху индустриалното строителство, след което през 1981 година се мести в САЩ, където започва да се занимава с бизнес с недвижими имоти.

Той се завръща във Франция и прави пробив в сферата на луксозните стоки през 1984 година, когато поема Boussac Saint-Freres – фалирала текстилна група, която притежава един особен скъпоценен камък – марката Christian Dior.

Той разработва голяма част от другите бизнеси на компанията и през 1989 година използва натрупаните средства за да придобие контролен пакет акции в LVMH, чиито две основни компании - Louis Vuitton и Moet Hennessy, се сливат през 1987 година.

През следващите три десетилетия, Арно превръща LVMH в истински гигант в света на луксозните стоки, продавайки шампанско, вино, алкохолни напитки, модни стоки, кожени изделия, часовници, бижута, парфюми, хотелски престои и козметика чрез над 5 500 магазина по целия свят.

Арно бързо осъзнава, че Китай ще се превърне в ключов пазар, като отваря първият магазин под марката Louis Vuitton в Пекин още през 1992 година.

LVMH, която има най-високата пазарна стойност в Европа, достигаща 365.7 млрд. евро, повиши възрастовата граница за изпълнителните си директори по-рано през тази година. Това означава, че Арно ще може да остане начело на компанията до 80-годишна възраст, което се приема като сигнал, че той има желанието да остане начело за по-дълго време.

Четири държави се сдобиха с милиардери за първи път, България е сред тях

През настоящата 2022 година броят на милиардерите по света намалява с 87 души, сочи най-новото издание на класацията на Forbes за най-б...

Бернар Арно (ляво) и Пол Маккартни през октомври 2022 година по време на дефиле на модния дизайнер Стела Маккартни, дъщеря на музиканта, част от Paris Fashion Week;

Снимка: Getty Images

В своята задача да остане под радарите, Арно посочи през октомври, че LVMH е продала частния си самолет. Потребители в Twitter следят самолетите на милиардерите с цел разобличаването им относно вредните емисии, като темата стана популярна във Франция, като дори някои политици предлагаха забрана или облагане на частните самолети с нови данъци.

„С всички тези истории, групата имаше самолет и ние го продадохме”, казва Арно пред Radio Classique, което е собственост на LVMH.

„Резултатът сега е, че никой не може да види къде отивам, защото наемам самолети, когато използвам частни самолети.”, добавя той.

Битката на милиардерите

Новият премиер на Великобритания е почти милиардер с богатство два пъти по-голямо от това на крал Чарлз

Риши Сунак, новият министър-председател на Великобритания, влезе в историята като първия цветнокож лидер на страната и най-младият през...

На фона на множеството успешни придобивания, LVMH и Арно имат също така и големи неуспехи в миналото.

Той беше изпреварен от Франсоа Пино, един от най-богатите хора във Франция, за закупуването на Gucci, която сега е част от Kering.

Арно не успя да постигне успех при опита за придобиване на Hermes International, която се притежава от най-богатото семейство в страната. Член на семейството го нарича „вълк в кашмир” заради хищническите начини, по които той се опитва да превземе компанията им.

Бернар Арно изгражда своя собствена династия в рамките на LVMH. Той има пет деца от два брака, като всички понастоящем работят за компанията или някои от притежаваните брандове. Второто му дете, Антоан, който е на 45-годишна възраст, наскоро получи по-голяма роля в холдинговата компания Christian Dior SE.

Арно, който е известен с това, че поддържа стриктна диета и играе тенис редовно, също така е колекционер на произведения на изкуството и ръководи откриването през 2014 г. на фондацията Louis Vuitton в Булонския лес в Париж.

Мястото е монументален частен музей на изкуството, проектиран от архитекта Франк Гери, предназначен да побере корпоративната колекция на LVMH, както и тази на самия Арно.

Почина милиардерът зад марката Ray-Ban

Италианският милиардер и основател на гиганта в производството на очила Luxottica Леонардо дел Векио, почина в понеделник на 87-го...

Според Bloomberg Billionaires Index голяма част от състоянието на Арно се дължи на неговия дял от 97.5% в Christian Dior, която от своя страна контролира около 41% от LVMH. Семейството държи допълнителен дял в LVMH в размер на приблизително 6%.

Според оценки Арно притежава 10.3 млрд. долара под формата на пари в брой и други активи, на база анализи,които включват дивиденти, данъци и дарения за благотворителност.

Арно става петият човек, който оглавява подреждането за най-богати хора в света на Bloomberg, откакто индексът дебюта през 2012 година.

Останалите са мексиканският магнат Карлос Слим, съоснователят на Microsoft Бил Гейтс, основателят на Amazon Джеф Безос и Илон Мъск.

Още:

Леброн Джеймс официално е милиардер

Как се става милиардер на 87 години?

Никога не е късно за човек да постигне успехи в света на бизнеса и да се превърне в милиардер. Дори когато надхвърли пенсионна въз...

Преди три десетилетия тя беше сервитьорка, която се чуди как да плати наема, сега притежава 46 млрд. долара

Как въглищен магнат изкарва милиарди в свят, който се стреми да стане зелен?

Как бивш банкер натрупа състояние от 19 млрд. долара от забавянето във веригите за доставки?

Коя е най-добрата инвестиционна стратегия според милиардера Илон Мъск

Богати ли сте? Ново проучване определя какво означава да си богат

Как една от най-богатите жени в САЩ натрупа състояние от близо 12 млрд. долара?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Украинската централна банка понижи основната лихва

Еврокомисар: 1,5 млн. мигранти не са ни достатъчни

Недостигът тласка цената на медта все по-близо до границата от 10 000 долара за тон

Китaйcĸитe ĸoмпaнии нaмaлиxa драстично дocтaвĸите нa мaшини и oбopyдвaнe зa Pycия

Цените на петрола поддържат курса заради опасенията за търсенето в САЩ

Еврото с нов завой спрямо долара

Законодателите на ЕС одобриха таван от 10 000 евро за плащане в брой

Къде са санкциите? Приходите на Русия от петрол и газ през април ще се удвоят

"Бундесбанк": Германия започва да излиза от кризата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com