Индия разиграва Русия - купува петрол с отстъпка, а парите си връща обратно

36110
Индия разиграва Русия - купува петрол с отстъпка, а парите си връща обратно
Снимка: iStock

Индия, изглежда, се възползва максимално добре от санкциите срещу Русия. Ню Делхи успява да си осигури огромно количество руски енергийни ресурси, а в същото време плаща в рупии и принуждава Москва да върне парите обратно в Индия като инвестиции, тъй като Кремъл няма къде другаде да ги използва.

Милиони барели петрол

Русия продава стотици милиони барели суров петрол на Индия, но вместо долари и евро, от които се нуждае, за да запълни дупките в бюджета си, трупа планини от рупии и трудно може да ги похарчи.

Досега през тази година Индия вече е купила над половин милиард барела суров петрол, което е почти десетократно увеличение спрямо 2021 г. - годината преди войната. Това гласи статистиката на аналитичната компания Kpler, цитирана от Politico.

В резултат на това всеки месец в касите на Москва се вливат рупии на стойност около 1 млрд. долара.

През уикенда руският външен министър Сергей Лавров призна за дилемата. "Натрупахме много милиарди рупии, за които все още не сме намерили приложение", заяви той по време на пресконференция след срещата на върха на Г-20 в Ню Делхи.

Още: Огромен ЖП проект: Г-20 планира да свърже Близкия изток с Индия и Европа (ВИДЕО)

Защо рупии не се харчат лесно?

Индийската валута е само частично конвертируема. Ню Делхи трябва да даде одобрение за по-големи трансакции, а досега не го е направил за разходите си за петрол. Вместо това Индия е предложила нетрадиционно решение - реинвестиране на рупии в собствената си икономика.

"Нашите индийски партньори ни увериха, че ще предложат перспективни области, в които биха могли да бъдат инвестирани (рупиите)", каза Лавров.

Това е вторичен ефект от ограниченията на цените на петрола и други санкции, целящи да накажат Русия за нахлуването ѝ в Украйна. Г-7 и ЕС наложиха ценови таван от 60 долара за барел върху продажбите на руски суров петрол. Москва прави всичко възможно да избегне тези ограничения, но при положение че пазарите в САЩ и по-голямата част от ЕС са блокирани, Русия е принудена да сключва нестандартни сделки, за да запази приходите си от петрол.

Това се превръща в много изгодна сделка за Индия, тъй като търговците в Ню Делхи успяват да си осигурят доставки със значителна отстъпка.

Още: Рязък спад на потоците руски петрол по море след удара с дрон в Новоросийск

Москва иска пари сега, не в бъдеще

Влагането на парични средства в бързоразвиваща се Индия само по себе си не е лоша сделка, но това са дългосрочни инвестиции, докато Кремъл се нуждае от конвертируема твърда валута сега, за да финансира военната си машина.

Снимка: iStock

"В страната идват голям брой инвестиции заради възможностите, които Индия може да предложи", казва Арвинд Пангария - професор по индийска политическа икономика в Колумбийския университет. "От гледна точка на Русия, единственият въпрос е дали тя не е по-ограничена в текущата си сметка и дали не трябва да извършва плащания на друго място - в този случай ликвидността тогава става проблем".

При положение че западните санкции и ограниченията за износ на енергия тежат на руския бюджет, обвързването на средства в чуждестранна валута и блокирането им в Индия едва ли е добър резултат. Русия "постоянно се нуждае от пари в брой", казва Александра Прокопенко от Фондацията за международен мир "Карнеги", цитирана от Politico.

Още: Цената на руския петрол премина тавана, определен от Г-7, каква е реакцията?

Индия е спестила милиарди с руския петрол

Ню Делхи също така печели допълнителен бонус, тъй като суровият петрол, който купува на по-ниски цени от Русия, се рафинира в Индия, а след това дизелът и други продукти се продават в Европа и други страни.

"Индийското правителство просто дава приоритет на националните интереси на Индия", казва Анисри Суреш - изследовател в индийския Център за изследване на обществената политика. "През последните няколко месеца получаваме петрол с отстъпки от почти 35 долара за барел до около 20 долара за барел и както каза наскоро един депутат в индийския парламент, Индия е успяла да спести почти 3,6 млрд. долара, внасяйки суров петрол от Русия".

Въпреки че Украйна призовава Европа да спре да купува рафинирани петролни продукти, произведени с руски суров петрол, защитниците на тази политика казват, че именно по този начин са замислени санкциите - да намалят печалбите на Кремъл, като същевременно не дестабилизират световните петролни пазари.

"Ставайки глобален доставчик на петролни продукти, Индия помогна за стабилизирането и на европейските пазари", казва изследователят Анисри Суреш.

Още: Парите за руски петрол пак намаляват, особено от Китай

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Лукашенко иска втора АЕЦ в Беларус

Застрахователи: Таванът на цената върху руския петрол не работи

САЩ временно свалиха санкциите срещу руски банки заради петрол и газ

Цените на петрола поддържат курса заради надеждите за примирие между Израел и "Хамас"

Еврото с нов обрат спрямо долара

Турция цели да намали зависимостта си от Русия: Внася втечнен газ от САЩ

Страните от Г-7 определиха кога ще затворят въглищните си централи

Манията по изкуствения интелект се завърна на Уолстрийт

Обрат в цените на петрола на фона на преговорите между Израел и "Хамас"

Накъде пое еврото в началото на седмицата?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com