Инфлацията в Китай се превръща в глобален проблем

11722
Инфлацията в Китай се превръща в глобален проблем
Снимка: iStock

Проблемите на Китай с покачващата се инфлация се влошават. Цените на продуктите, излизащи от китайските заводи, отчетоха рекорден скок през миналия месец, като вече има признаци, че тежестта започва да се предава към потребителите.

Индексът за цените на производител в Китай скочи с 13.5% на годишна база през октомври, сочат данните на Националното статистическо бюро на Китай, цитирани от CNN. Това представлява ускоряване на темпа на растеж, тъй като през предходния месец септември повишението бе в размер на 10.7%

Увеличението през септември бе най-високото откакто китайското правителство започна да публикува подобна статистика в средата на деветдесетте години на миналия век, става ясно от данните на Eikon Refinitiv. Така новият скок през октомври набързо подобри рекорда от предходния месец.

Поскъпването на цените на производителите вече започна да се усеща надолу по веригата. Китайският индекс на потребителските цени нарасна с 1.5% на годишна база през октомври, което е двоен ръст спрямо предходния месец и най-бързият темп на растеж от септември 2020 година.

„Притеснени сме относно прехвърлянето на цените на производител към потребителските цени”, казва Живей Жанг, главен икономист в базираното в Хонконг управляващо дружество Pinpoint Asset Management.

„Фирмите успяха да използват своите запаси от суровини като буфер, за да избегнат прехвърлянето на по-високите разходи към своите клиенти, но техните запаси вече са изчерпани”, казва той.

Инфлацията в Китай нарасна за първи път от пет месеца насам. Поскъпването на електроенергията и проблемите във веригата за доставка на храни започнаха да вдигат цените.

Производствените цени в Китай скачат с 13.5% през октомври; Снимка: iStock

През миналата седмица, китайското Министерство на търговията инструктира местните власти в страната да предупредят домакинствата да се запасят с храна и продукти от първа необходимост, тъй като лошото време, енергийните дефицити и COVID-19 ограничителните мерки могат да доведат до прекъсване на доставките. Предупреждението провокира паника, довела до масово пазаруване и ръст на онлайн спекулациите.

Властите отдават повишението на инфлацията на ръст в цените на зеленчуците и газа.

Цената на зеленчуците нараства с 16% през октомври, главно поради тежките дъждове и покачващите се разходи за транспорт, сочи съобщението на китайското статистическо звено.

Лошото време нанесе удар по посевите, като властите признават, че разходите за транзит през различните райони на страната могат да скочат поради стриктните мерки, наложени срещу COVID-19.

Ще удари ли Китай пазара на луксозни стоки?

Националната кампания на президента на Китай Си Дзинпин за „общо благоденствие”, която цели преразпределение на богатството...

Цените на бензина и дизела са скочили с над 30%.

Енергийната криза също допринася за покачването на цените на производител, като разходите за добив и обработка на въглища са скочили.

Глобален проблем

Втората най-голяма икономика в света отчита слаб растеж през тази година в резултат на енергийните проблеми, разривът във веригите за доставка и задълбочаващата се имотна криза в страната.

Повишението на инфлацията в Китай провокира притеснения на глобално ниво. Покачването на цените на производител „подхранва натиска на глобалната инфлация” като се има предвид ролята на Китай, като завод на света и важността на страната за глобалната верига за доставки, коментира Кен Чеунг, главен стратег валутни курсове за Азия в Mizuho Bank.

Производствената инфлация може да остане на високо ниво вероятно и през зимата, прогнозира Джинг Лиу, главен икономист за Китай в HSBC. По думите й, цените на енергията може да продължат да растат, което ще повлече след себе си и инфлацията за крайните потребители.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Еврокомисар: 1,5 млн. мигранти не са ни достатъчни

Недостигът тласка цената на медта все по-близо до границата от 10 000 долара за тон

Китaйcĸитe ĸoмпaнии нaмaлиxa драстично дocтaвĸите нa мaшини и oбopyдвaнe зa Pycия

Цените на петрола поддържат курса заради опасенията за търсенето в САЩ

Еврото с нов завой спрямо долара

Законодателите на ЕС одобриха таван от 10 000 евро за плащане в брой

Къде са санкциите? Приходите на Русия от петрол и газ през април ще се удвоят

"Бундесбанк": Германия започва да излиза от кризата

Руски съд разпореди изземане на активи на JPMorgan Chase

В Русия продадоха активите на Hugo Boss

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com