Инфлацията в САЩ се забави, но остава по-голяма от очакваното

2597
Инфлацията в САЩ се забави, но остава по-голяма от очакваното
Снимка: Getty images

Растежът на потребителските цени в САЩ на годишна база се забави през януари до 6,4%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2021 г. Това показват последните данни на Департамента по труда.

Въпреки че, очакванията бяха за по-рязко отслабване на инфлацията до 6,2 на сто, американската инфлация отслабва трайно от пика от 9,1%, достигнат през юни 2022 г., и знак, че Федералният резерв ще остане на пътя на по-скромно повишаване на лихвите.

Индексът на потребителските цени (CPI) в САЩ се повиши през януари с 0,5% спрямо декември 2022 г., когато се повиши с 0,1%, докато очакванията бяха за задържането ѝ нивата от предходния месец (0,0%).

Инфлацията в САЩ нараства с повече от очакваното въпреки вдигането на лихвите

Спрямо година по-рано (януари 2022 г.) американската потребителска инфлация се забави слабо до 6,4% от 6,5% в края миналата година. Въпреки че  януарската инфлация е най-ниската на годишна база от далечния октомври 2021 г.

Годишната инфлация се забави за седми пореден месец, след като през юни 2022 г. тя скочи до 40-годишен връх от 9,1% (най-висока инфлация от ноември 1981 г. насам).

Докога Фед ще повишава лихвените проценти?

Представители на Федералния резерв на САЩ са обсъждали по-рано през настоящия месец необходимостта да забавят темповете на повишаване н...

Забавяне на инфлацията през декември се дължи на по-слабото нарастване на цените на храните (с 10,1% спрямо 10,4% през декември), докато разходите за употребявани автомобили и камиони продължават да намаляват (спад на годишна база с 11,6% след понижение с 8,8% месец по-рано).

За разлика от това, разходите за подслон се увеличават (до 7,9% от 7,5%), както и енергийните цени (повишение с 8,7% от 7,3% през декември), като цените на бензина се повишават с 1,5%, обръщайки спада с 1,5% през декември. От друга страна мазутът поскъпва с 27,7% след ръст с 41,5% месец по-рано, докато растежът на цените на електроенергията се забавя до 11,9% от 14,3% в края на 2022 г.

Умереният ценови натиск отразява по-строгата парична/лихвена политика, която оказва влияние върху търсенето, както и подобрените вериги на доставки. Но ще мине известно време, преди инфлацията да се върне обратно към целевото ниво на Фед от 2%.

Централната банка на САЩ вече повиши своя лихвен процент с общо 450 базисни пункта от миналия март насам от почти нулево ниво до диапазона между 4,50% и 4,75%, като по-голямата част от увеличенията бяха осъществени между май и декември 2022 г. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Лукашенко иска втора АЕЦ в Беларус

Застрахователи: Таванът на цената върху руския петрол не работи

САЩ временно свалиха санкциите срещу руски банки заради петрол и газ

Цените на петрола поддържат курса заради надеждите за примирие между Израел и "Хамас"

Еврото с нов обрат спрямо долара

Турция цели да намали зависимостта си от Русия: Внася втечнен газ от САЩ

Страните от Г-7 определиха кога ще затворят въглищните си централи

Манията по изкуствения интелект се завърна на Уолстрийт

Обрат в цените на петрола на фона на преговорите между Израел и "Хамас"

Накъде пое еврото в началото на седмицата?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com