Как американските банки печелят от руския дълг?

6666
Как американските банки печелят от руския дълг?
Снимка: iStock

Американските банки обърнаха гръб на Русия, но това не означава, че са спрели да изкарват пари от руската инвазия в Украйна.

Разпродажбите на руски дълг в резултат на военната кампанията на Владимир Путин в Украйна и последвалите международни санкции, отвориха прозорец за нов вид арбитраж, разглеждан от някои представители на финансовия свят като лесен метод за генериране на печалба, пише CNN.

Става дума за изкупуването на евтин руски държавен или корпоративен дълг заедно със суапове за кредитно неизпълнение, които играят ролята на застраховка срещу евентуално изпадане в неплатежоспособност на кредитополучателя.

Обикновено в този вид търговия няма голяма логика, но тъй като институционалните инвеститори се опитват бързо да премахнат от портфолиото си всичко свързано с Русия, цените на облигациите намаляха по-бързо отколкото нарасна цената за хеджирането им.

Търгуваните обеми руски корпоративен дълг са нараснали до 2-годишен връх откакто Русия нападна Украйна, посочва Bloomberg News.

Данни на сайта MarketAxess показват, че руският суверенен дълг се търгува при обеми от 7 млрд. долара в периода 24 февруари - 7 април, спрямо 5 млрд. долара за същия период на миналата 2021 година.

Руските облигации са подложени на яростна търговия, посочва Филип М. Никълс, експерт по Русия и социална отговорност в бизнеса, както и професор в бизнес факултета Wharton School към University of Pennsylvania.

„Има доста спекуланти, които купуват тези облигации, които претърпяха сериозно понижение (в рейтинга си) и се намират на ръба от това да станат джънк” (облигация, чийто рейтинг е под инвестиционния клас, бел. ред.), казва той.

Никълс посочва, че постоянно получава обаждания с молба за коментар дали в този вид търговия има някакъв смисъл.

„Спредът при руският суверенен дълг е удивителен в момента.”, казва той. „Те правят необичайни количества пари по отношение на обема”, добавя експерта.

Разходите за застраховане на руски дълг нараснаха до 4 300 базисни точки на 5 април, спрямо 2 800 базисни точки само ден по-рано.

Колко пари държат руснаците в швейцарски банки?

Швейцарските банки направиха рядко изключение от принципите си, като хвърлиха светлина върху това колко пари съхраняват руските клиенти...

В същото време лихвите по облигациите намаляха драстично, като облигации с падеж през 2028 година се търгуват срещу едва 0.34 долара на всеки долар.

Това означава, че застраховането на руски ценни книжа на стойност 10 млн. долара би струвало малко над 4 млн. долара, пише The Economist.

Хедж фондове като Capital Management, GoldenTree Asset Management и Silver Point Capital са увеличили експозицията си към руските пазари, основно заради изкупуването на корпоративни облигации, предаде в края на март Financial Times.

Финансови институции в САЩ като JPMorgan Chase и Goldman Sachs подпомагат тези продажби, като свързват клиенти, които искат да излязат от позициите си, с хедж фондове, които имат по-висока толерантност към риска и по-ниски морални задръжки относно купуването на руски дълг.

„Това е Wall Street”, казва Кати Джоунс, ръководител стратегии фиксиран доход в Schwab Center for Financial Research. “Не ме изненадва, че те са видели някаква вратичка, която могат да използват за да правят пари”, казва тя.

Русия дължи на западните банки 120 млрд. долара, които навярно няма да бъдат върнати

Goldman Sachs стана първата голяма западна банка, която излиза от Русия в резултат на атаката над Украйна. Вероятно и други основни фин...

Представители на JPMorgan посочват, че играят ролята на посредници, като просто гледат да помогнат на клиентите си.

„Като маркет-мейкър, ние помагаме на клиентите да намалят своите рискове и да управляват експозициите си към Русия на вторичните пазари. Нито една от сделките не нарушава санкциите и не е в полза на Русия”, коментира говорител на институцията.

Ако клиентите искат бързо да се освободят от експозициите си към Русия могат да погледнат към руските олигарси, които с удоволствие ще купят държавни облигации, казва Робърт Тип, ръководител инвестиционни стратегии и отговорник глобални облигации в PGIM Fixed Income.

Продажбата на руски дълг на хедж фондове в САЩ държи натрупаните лихви извън руски ръце.

Сделките са законни и доходоносни, каза Никълс, но силно спекулативни и подложени на големи колебания въз основа на новините за инвазията на Русия в Украйна и по-нататъшни санкции.

Русия е извършила плащания в рубли по доларови еврооблигации

Министерството на финансите на Русия съобщи днес, че е трябвало да плати в рубли на държателите на нейни деноминирани в долари еврообли...

Ситуацията илюстрира и все по-голямата липса на връзка между Wall Street и реалното състояние на световната икономика. Обикновено инвеститорите биха базирали оценката на руския дълг върху това дали ще бъде погасен или не, а вероятността дали това ще се случи би зависила от силата и издръжливостта на руската икономика.

Но нищо такова не се случва понастоящем. Новите санкции на Министерството на финансите на САЩ, които блокират руския достъп до щатските долари, които държат в американски банки, значително увеличиха шансовете Русия да изпадне в дефолт по дълга си, като се очаква и брутният вътрешен продукт на страната, основният измерител за силата на дадена икономика, да претърпи рязко понижение.

Конгресът на САЩ гласува през миналата седмица за премахване на търговския статут на Русия – сериозна икономическа мярка, която проправя пътя за по-задълбочени санкции и контрол над вноса на важни стоки за Русия, като химически продукти и стомана.

Премахването на статута, казва Никълс, ще прекъсне интеграцията на Русия в световната икономика. Ако Wall Street имаха връзка с реалния свят, то нямаше да иска да припари до руски дълг, добавя той.

„Руският дълг е сферата на поемащите висок риск.”, казва Никълс, добавяйки, че „институциите вероятно трябва да стоят настрана”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Кристалина Георгиева посочи от колко пари се нуждае Украйна

Най-големият инвестиционен фонд в света спечели 109 милиарда долара за тримесечието

Санкциите срещу руските олигарси сринаха продажбите на суперяхти

В Германия започват тестове на безпилотни тирове

Износът на петрол от Иран достигна 6-годишен връх

Цените на петрола: Накъде поеха след отчетения рязък спад?

Курсът на еврото смени посоката спрямо долара

Швейцария отново отказа да проследява парите на руски олигарси

Колониална зависимост: Китай е най-големият вносител за Русия, а Москва дори не е сред значимите му партньори

Обединение на пазара за телекомуникации, реформи в енергетиката и отбраната: Бъдещето на ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com