Китай действа с ипотеките и жилищните кредити обратно на целия свят

7359
Китай действа с ипотеките и жилищните кредити обратно на целия свят
Снимка: pixabay

Китайската централна банка намали лихвения процент, използван за определяне на лихвите на ипотечните кредити, докато Пекин се опитва да стимулира затихващия си растеж, предаде АФП.

Основният лихвен процент по петгодишните заеми (ОЛП) беше намален от 4,2 на 3,95, съобщи Китайската народна банка - първото намаление от юни насам. Това е най-голямото намаление на ставката от въвеждането ѝ през 2019 г., но според Bloomberg е по-ниско от очакваното от икономистите, анкетирани от финансовата информационна агенция.

Едногодишният ОЛП, който служи като отправна точка за корпоративните кредити, остана непроменен на ниво 3,45%. За последен път едногодишният лихвен процент беше намален през август, докато петгодишният ОЛП беше намален преди това през юни, припомня БГНЕС.

Още: Китай отчете най-дълбока дефлация от 2009 г. насам

Действията имат за цел да насърчат търговските банки да отпускат повече кредити и при по-изгодни лихвени проценти. Те са в рязък контраст с повечето други големи икономики, където лихвените проценти бяха повишени в опит да се ограничи инфлацията - част от глобалното забавяне, което засяга търсенето на китайския износ, дълго време основен двигател на растежа.

Китайската икономика: Предизвикателство след предизвикателство

Властите в Китай се борят да дадат тласък на икономическия растеж, защото се сблъскват с редица неблагоприятни фактори, сред които продължителна криза в сектора на недвижимите имоти, нарастваща безработица сред младите хора и глобално забавяне, което намали търсенето на китайски стоки.

Решението следва поредица от смесени показатели за втората по големина икономика в света.

Още: CAЩ yвeличaвaт пpeднинaтa си пpeд Kитaй в битката зa нaй-гoлямa иĸoнoмиĸa в cвeтa

Миналата година Китай отбеляза един от най-лошите си годишни темпове на растеж от 1990 г. насам, което отслаби надеждите за бързо икономическо възстановяване след края на драконовските ограничения на Ковид в края на 2022 г. Активността е силно засегната и от безпрецедентната криза в сектора на недвижимите имоти - ключов двигател на китайския растеж, който дълго време представляваше повече от една четвърт от БВП на страната: Започна се: Китайски гигант в недвижимите имоти фалира с дългове от 64 млрд. долара

През януари потребителските цени (инфлацията) в Китай се понижиха с най-бързия си темп от повече от 14 години, което увеличи натиска върху правителството да предприеме по-агресивни стъпки за съживяване на засегнатата икономика. Дефлацията може да бъде спирачка за рентабилността на компаниите и да навреди на заетостта и търсенето в дългосрочен план.

Миналия месец Пекин обяви, че ще намали сумата, която банките трябва да държат в резерв, известна като нормата на задължителните резерви.

Още: Китай взима спешни мерки срещу рязкото поевтиняване на юана

През последните месеци политиците обявиха редица целенасочени мерки, както и емитирането на държавни облигации за милиарди долари, с цел да се увеличат разходите за инфраструктура и да се стимулира потреблението. Но това, както и неотдавнашните съобщения, включващи намаляване на лихвените проценти на централната банка и мерки за стимулиране на кредитирането, засега имат слабо въздействие.

Все пак имаше и някои светли моменти. Официални данни показаха, че потреблението се е възстановило по време на неотдавнашните китайски новогодишни празници, надхвърляйки дори нивата отпреди пандемията. Анализатори обаче предупредиха, че малко по-дългият от обичайното празничен период тази година означава, че сравнението вероятно ще бъде изкривено.

Китайската икономика нарасна, но с най-бавния годишен темп от 1990 г. насам

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

ЕК ще предложи санкции за руския втечнен газ

Руската централна банка запази огромната основна лихва

Гана започва да строи първата си АЕЦ

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Собственикът на Google за първи път ще изплаща дивиденти на инвеститорите си

Путин ударно национализира. "Няма работна ръка във военните предприятия" (ВИДЕО)

Йената удари 34-годишно дъно спрямо долара

Цените на петрола: Напът да прекъснат двуседмичната си губеща серия

Еврото завършва седмицата с пълен обрат спрямо долара

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com