Китайците копаят биткойн въпреки забраните на правителството

5338
Китайците копаят биткойн въпреки забраните на правителството
Снимка: iStock

Миньорите в Китай не спират да копаят въпреки забраната на властите в Пекин. Китай до неотдавна беше най-големият център за копаене на криптовалути в света, който съставляваше между 65% и 75% от общия „хашрейт” (или изчислителна мощност) на биткойн мрежата.

Делът на страната в глобален аспект, що се касае копаене на биткойн, обаче падна до нула през юли и август 2021 г., според данните на Кеймбриджкия университет, след като властите започнаха нова репресия срещу криптовалутите, пише CNBC.

Колко ток гълта копаенето на криптовалути?

Копаенето на криптовалути придоби масова популярност през последните години. Според някои, блокчейн системата е символ на финансова сво...

Сред стъпките, предприети от Китай, е забраната за копаене на криптовалути, процес с интензивно потребление на енергия, който води до създаването на нова цифрова валута. Това доведе до бягство на някои миньори в други страни, включително САЩ и Казахстан, който граничи с Китай. Оттогава в Китай се появиха няколко подземни мини, като миньорите се погрижиха да заобиколят забраната на Пекин.

Сега ново изследване от Центъра за алтернативни финанси в Кеймбридж показва, че активността за добив на биткойн в Китай бързо се е възстановила до предишното си ниво. До септември 2021 г. Китай съставляваше малко над 22% от общия световен пазар за копаене на биткойн, сочат данни на изследователи от Кеймбридж. Това означава, че Китай отново е водещ световен играч в добива на биткойн. Изпреварва го само САЩ, които изпревариха Китай в този аспект миналата година.

Методологията на изследването разчита на обобщена геолокация от огромни „пулове“ за копаене на биткойн. Комбинират се изчислителни ресурси за по-ефективно копаене на нови токени, за да се определи къде е концентрирана дейността в различни страни.

Този подход обаче може да бъде уязвим за „умишлено замъгляване“ от някои биткойн копачи, използващи виртуална частна мрежа (VPN), за да прикрият местоположението си. VPN мрежите дават възможност на потребителите да насочват трафика си през сървър в друга държава, което ги прави удобни инструменти за хора в страни като Китай, където използването на интернет е силно ограничено. Независимо от това, изследователите добавиха, че това ограничение „влияе умерено“ на точността на анализа.

Какво е копаене на биткойн?

За разлика от традиционните валути, криптовалутите са децентрализирани. Това означава, че работата по обработката на трансакции и издаването на нови валутни единици се обработва от разпределена мрежа от компютри вместо банки и други посредници.

Копаенето на криптовалути предизвика енергийна криза в Казахстан

Копаенето на криптовалути, което изисква огромни количества ток, предизвика енергийна криза в Казахстан. Електроразпределителна компани...

За да улеснят плащането с биткойн, т. нар. „миньори“ трябва да се съгласят, че трансакцията е валидна. Този процес включва извършване на сложни изчисления за решаване на труден пъзел, тъй като все повече миньори се присъединяват към мрежата, известна като блокчейн. Който пръв реши пъзела, може да добави нова партида трансакции към блокчейн мрежата и бива възнаграден с малко биткойн за усилията си.

Защо Пекин е притеснен?

Този метод, известен като „доказателство за работа“, изразходва много енергия – приблизително колкото изразходват страни с мащаба на Швеция и Норвегия. Китай често е предупреждавал, че ще предприеме мерки, но последната му репресия срещу копаенето на виртуални валути може би бе най-тежката.

Втората по големина икономика в света се справяше с няколкомесечен недостиг на енергия миналата година, което доведе до множество прекъсвания на тока. Китай все още силно зависи от въглищата и увеличава инвестициите във възобновяема енергия в опит да стане въглеродно неутрална страна до 2060 г. Властите виждат копането на криптовалути като потенциална пречка за този план.

Сега, възраждането на копаенето на биткойн в Китай катапултира страната към втората най-примамлива дестинация за хора, които се надяват да добият нова виртуална валута (все още остават 2 млн. биткойн за копаене). Сега обаче това може да е по-малко печелившо начинание, тъй като цената на биткойн е паднала с повече от 50% от пика си през ноември миналата година.

Още: Изкарва ли пари копаенето на криптовалута в наши дни?

Индустрията, в която САЩ се конкурира с Казахстан

Най-предпочитаното място за копаене на криптовалути в света официално е САЩ. Това се случва за първи път, като на втора позиция остава ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Какво се случва с биткойна преди дългоочаквания халвинг?

Европейският енергиен регулатор: Ограничаването на руския газ да е постепенно

Букурещ към румънците, живеещи и работещи в ОАЕ: Върнете се у дома

S&P Global понижи кредитния рейтинг на Израел

Цените на петрола отбелязаха рязък скок заради напрежението в Близкия изток

Еврото отново е нестабилно в края на седмицата

Кристалина Георгиева посочи от колко пари се нуждае Украйна

Най-големият инвестиционен фонд в света спечели 109 милиарда долара за тримесечието

Санкциите срещу руските олигарси сринаха продажбите на суперяхти

В Германия започват тестове на безпилотни тирове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com