Китайската търговия с Русия също страда заради войната в Украйна

6050
Китайската търговия с Русия също страда заради войната в Украйна
Снимка: iStock

Китайският износ за Русия се забавя в резултат на колебанията в стойността на руската рубла. Западните санкции, наложени срещу Москва, след нахлуването в Украйна, реално оказват негативен ефект и върху китайската икономика, въпреки, че страната не се присъедини към тях.

Китайските международни компании останаха на руския пазар, докато техните западни конкуренти масово напуснаха страната. По-малките китайски компании обаче остават уязвими от загубата на стойност на рублата, като посочват, че засега руският им бизнес е замразен, тъй като двете страни чакат волатилността да отшуми, предава Reuters.

„Продуктите, които трябваше да изпратя за Русия стоят в склада ми”, казва Денг Джинлинг, чийто завод в източен Китай произвежда термоси.

През миналата година около 30% от приходите на завода, които възлизат на 40 млн. юана (6.29 млн. долара), са дошли именно от Русия.

„Всичките ни клиенти чакат да видят дали обменния курс може да се подобри малко. Разходите им са прекалено високи с обменния курс в момента”, казва тя.

Друг китайски търговец, който посочва само фамилията си Гуо, коментира, че нейната фирма изпълнява ролята на посредник между руски и китайски клиенти, но обемът на продукцията, като спално бельо и кухненско оборудване, е намалял с 1/3 спрямо обичайните нива.

Китай е най-големият източник за руския внос, като само за януари и февруари, страната е продала на руския пазар стоки за 12.6 млрд. долара. По-голямата част от вноса представляват компютри, автомобили, обувки и детски играчки, сочат митническите данни.

Както руските вносители, така и китайските износители забавят бизнеса си заради страховете да не попаднат в неизгодна ситуация заради колебанията в цената на рублата.

„Обезценяването на рублата означава, че губите пари всеки път, когато има продажба”, казва Шен Мухуй, който оглавява търговска група, представляваща над 20 000 дребни китайски износители за Русия.

По думите му, руски клиенти са готови да използват китайския юан за да плащат за стоки, но броят им е прекалено нисък за да направя някаква съществена разлика. Търсенето на неговите складови услуги в Русия е намаляло с около една пета от началото на войната в Украйна, като около 90% от членовете на организацията са били засегнати, става ясно от думите му.

„Не можете да повишите цените защото руснаците не могат да си го позволят…така, че генерирате загуба когато обръщате постъпленията в юани”, казва Шен.

Може ли Китай да спаси руската икономика?

Русия нахлу в Украйна, което провокира строги санкции срещу руската икономика, които могат да окажат сериозна вреда в дългосрочен план....

„Износът към Русия става неосъществим”, добавя той.

Оптимизъм в дългосрочен план

Цената на рублата изпадна в сериозна волатилност спрямо щатския долар и китайския юан откакто Русия стартира така наречената „специална операция” в Украйна на 24 февруари тази година.

Конфликтът провокира срив в стойността на рублата с над 40% спрямо юана, въпреки, че руската валута възстанови приблизително 70% от стойността си спрямо дъната от 9 март.

Китай отказа да осъди действията на Русия в Украйна или да ги нарече инвазия, като редовно критикува международните санкции, наричайки ги незаконни и едностранни.

Основни китайски компании като Xiaomi, Great Wall Motor, запазиха мълчания относно плановете си за Русия.

Икономист за плащането в рубли: Руската страна търси символична победа - да покаже, че не е на колене

Очаква се повишение на лихвите заради високата инфлация, която е едно от предизвикателствата не само в България, но и в цяла Европа, и ...

Но по информация на Reuters, зад кулисите Китай се притеснява за дейността на компаниите си на руския пазар, като ги притиска да действат внимателно с инвестициите в Русия.

Държавната компания Sinopec Group замрази разговорите си относно сериозна нефтохимическа инвестиция и маркетингово начинание в сферата на природния газ в Русия, разкриват източници на информационната агенция.

Уини Уанг, президент на Асоциацията за трансгранична електронна търговия Шънджън, изрази оптимизъм относно търговията с Русия в дългосрочен план, посочвайки, че очаква китайският износ да нарасне като разнообразие и обеми, въпреки предизвикателствата в краткосрочен план, включващи валутната волатилност.

Уанг заявява, че се надява търговците да могат да се откажат от сетълмента в щатски долари.

„Двете страни трябва да работят заедно, за да разработят нова платежна рамка за търговията“, казва тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Турция цели да намали зависимостта си от Русия: Внася втечнен газ от САЩ

Страните от Г-7 определиха кога ще затворят въглищните си централи

Манията по изкуствения интелект се завърна на Уолстрийт

Обрат в цените на петрола на фона на преговорите между Израел и "Хамас"

Накъде пое еврото в началото на седмицата?

Путин дои здраво европейските банки: Плащат в пъти по-големи данъци в Русия

ЕК ще предложи санкции за руския втечнен газ

Руската централна банка запази огромната основна лихва

Гана започва да строи първата си АЕЦ

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com