Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Крайнолява групировка спря тока на завод на Tesla по случай 8 март

05 март 2024, 16:00 часа • 1910 прочитания

Група крайнолеви активисти поеха отговорността за "нападение срещу електрозахранването" на завода на американския автомобилостроител Tesla край Берлин, заявявайки, че това е протест срещу компанията, предаде Ройтерс.

"Днес саботирахме Tesla, се посочва в писмо от групата "Вулкан", описващо атаката като подарък за 8 март – Международния ден на жената.

В ранните часове на днешния ден запален електрически стълб предизвика голямо прекъсване на електрозахранването в района около завода. Производството бе спряно, а работниците - евакуирани. Полицията по хипотезата за палеж и започна криминално разследване.

Още: Разузнаването в Германия следи COVID конспиратори и екстремисти

Мотивите

Групата "Вулкан" вече бе заподозряна в палеж на електропроводи на строителния терен на Tesla през 2021 г. Организацията обвинява компанията, че не е нито зелена, нито екологична или социална.

"Tesla консумира земя, ресурси, хора, работници и в замяна бълва 6000 SUV (автомобили с повишена проходимост), коли убийци и чудовищни камиони всяка седмица", се посочва още в писмото на крайнолевите.

Отговорът на Илон Мъск

Главният изпълнителен директор на Tesla - милиардерът Илон Мъск използва социалната медийна платформа "X", за да коментира саботажа на завода на компанията за електромобили край Берлин.

Още: Креативен или просто наркоман? Мъск се забавлявал с кокаин, LSD и гъби

"Това са или най-тъпите екотерористи на Земята, или са марионетки на онези, които нямат добри екологични цели. Спирането на производството на електрически превозни средства, вместо на превозни средства с изкопаеми горива, е изключително тъпо“, написа Мъск.

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес