Най-богатите хора в света спечелиха 1 трилион долара през миналата година

9854
Най-богатите хора в света спечелиха 1 трилион долара през миналата година
Снимка: Getty Images

Най-богатите хора в света увеличиха общото си състояние с 1 трилион долара през миналата 2021 година, сочат данните на Bloomberg Billionaires Index.

Само Илон Мъск, най-богатият човек в света, е увеличил състоянието си с близо 118 млрд. долара през последните 12 месеца. В същото време, ООН изчислява, че 150 млн. души са изпаднали в бедност през 2021 година, пише CNN.

Защо най-богатите хора в Китай се страхуват за парите си?

Богатите също плачат. Особено тези дни в Китай. След като президентът на страната Си Дзинпин подхвана кампания, целяща преразпределение...

Сред останалите най-печеливши през миналата година изпъкват имената на Бернар Арно, президент на гиганта за луксозни стоки LVMH (+62.7 млрд. долара) и съоснователите на Google Лари Пейдж и Сергей Брин (съответно +47 млрд. долара и +45 млрд. долара).

Въпреки, че годината не бе особено спокойна за Марк Зукърбърг, той все пак е увеличил богатството си с около 25 млрд. долара.

Огромните печалби, натрупани от най-богатите 0.001% от хората в света демонстрират голямата разлика в разпределението на благосъстоянието между обикновените служители и ръководните лица и акционери на компаниите по света.

2021 се оказа добра година за всички заможни хора. За пореден път. Въпреки ускорената инфлация, прекъсванията във веригите за доставки и новите щамове на COVID-19, капиталовите пазари в САЩ поддържаха търговията стабилна.

Най-богатите 10% от американците притежават близо 90% от всички акции в САЩ

Най-богатите 10% от американците вече притежават цели 89% от всички акции, държани от домакинствата в САЩ. Това е рекорден дял, който д...

Най-заможните хора на Земята дължат голяма част от успеха си през миналата година на политиката на Федералния резерв на САЩ, който наливаше десетки милиарди долари във финансовите пазари всеки месец, докато държеше лихвените нива близо до нулата. Тази парична политика е предназначена да поддържа движението на парите на финансовите пазари, тъй като пандемията удари сериозно световната икономика през 2020 година. Политиката на стимули провокира сериозно поскъпване на акциите през 2020 и 2021 година, но през настоящата 2022 година подкрепата ще престане.

Индексът S&P 500 добави близо 27% през миналата година, Dow Jones нарасна с 19%, а Nasdaq приключи годината с ръст от 21%.

Цената на други активи като криптовалутите, стоките и имуществото също нарасна през 2021 година, увеличавайки състоянието на най-заможните хора в света.

Според данните на Bloomberg, общото състояние на 500-те души, подредени в индекса за измерване на богатството, възлиза на 8.4 трилиона долара. Това е повече от брутният вътрешен продукт на всяка една страна в света с изключение на САЩ и Китай.

Къде се нареждат братя Домусчиеви в света на милиардерите?

Американското издание Forbes публикува обширен материал за българските бизнесмени Кирил и Георги Домусчиеви, обявявайки ги за първите б...

Откакто пандемията излезе на сцената състоянието на милиардерите в САЩ е скочило с над 70% до над 5 трилиона долара, според доклад на организациите Americans for Tax Fairness и Policy Studies Program on Inequality, на база данните на Forbes.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Собственикът на Google за първи път ще изплаща дивиденти на инвеститорите си

Путин ударно национализира. "Няма работна ръка във военните предприятия" (ВИДЕО)

Йената удари 34-годишно дъно спрямо долара

Цените на петрола: Напът да прекъснат двуседмичната си губеща серия

Еврото завършва седмицата с пълен обрат спрямо долара

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Украинската централна банка понижи основната лихва

Еврокомисар: 1,5 млн. мигранти не са ни достатъчни

Недостигът тласка цената на медта все по-близо до границата от 10 000 долара за тон

Китaйcĸитe ĸoмпaнии нaмaлиxa драстично дocтaвĸите нa мaшини и oбopyдвaнe зa Pycия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com