Най-големият купувач на петрол в света засилва вноса през октомври

5413
Най-големият купувач на петрол в света засилва вноса през октомври
Снимка: iStock

Китайският внос на суров петрол през октомври нараства с 14% на годишна база до най-високото си ниво от месец май насам. Въпреки ниската база от миналата година, това е първото годишно увеличение от пет месеца насам, което се случва на фона на очакваното въвеждане в експлоатация на две нови рафинерии в страната.

Китай, който е най-големият вносител на петрол в света, е купил 43.14 млн. тона суров петрол през миналия месец, което се равнява на 10.16 млн. барела на ден, сочат данните на китайските митници, цитирани от Reuters.

Вносът на руски петрол в Китай скочи до нов рекорд

Вносът на суров петрол от Русия за Китай нарасна с 55% спрямо година по-рано и достигна до рекордно ниво през май, измествайки Саудитск...

Вносът през октомври нараства спрямо нивата от септември, които достигаха 9.8 млн. барела на ден.

Повишението идва след като PetroChina стартира пробно производство на 200 000 барела на ден в новопостроената си рафинерия в провинция Гуандун. В същото време, частната Shenghong Petrochemical също бе в готовност за официалния старт на своята мощност с капацитет 320 000 барела на ден в провинция Дзянсу.

Рафинериите също се възползваха от спада на глобалните цени на суровия петрол, за да попълнят запасите, превозвайки товари от Америка и Близкия изток.

Вносът на петрол в Китай за първите 10 месеца на тази година възлиза на общо 413.53 млн. тона или около 9.93 млн. барела на ден, което е спад от 2.7% спрямо преходната година.

Китай почна тихичко да купува все повече руски петрол

Руският петрол "Уралс", с който работи и българската рафинерия "Лукойл Нефтохим", поскъпва. За половин месец цената му се е вдигнала с ...

Провокирани от внезапното освобождаване на голям брой експортни квоти от страна на Пекин, компаниите са изпратили в чужбина 4.456 млн. тона рафинирано гориво през миналия месец, което е с 13% повече спрямо година по-рано, показват данните.

Въпреки това, износът от началото на годината остава с 24.5% по-нисък спрямо предходната година (39.91 млн. тона), поради ограничаването на износа на горива по-рано през годината.

Вносът на природен газ посредством газопроводи и втечнен природен газ (LNG) през миналия месец намалява до най-ниското си ниво от 2 години насам – 7.61 млн. тона, след като през миналия месец се наблюдаваше кратко покачване поради предстоящия зимен сезон.

Вносът на газ от началото на годината остава с 10.4% по-нисък спрямо същия период на миналата година до 88.73 млн. тона, поради резкия спад на вноса на LNG след като компаниите намалиха покупките на спот пазара заради високата цена.

Китай спира препродажбата на втечнен природен газ за Европа

Управляващите в Пекин са поискали от държавните китайски компании, занимаващи се с внос на енергоносители, да спрат да препродават втеч...

На фона на прогнозите за по-бавен растеж в търсенето през тази тази зима, китайските национални енергийни фирми дадоха приоритет на местното производство и увеличиха вноса на тръбопроводен газ от Русия и Централна Азия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Пример как руснаците избягват западни санкции: Украинска група с впечатляващо разследване

В Русия очакват по-висока инфлация и по-слаба рубла

Германия разследва голяма местна компания, помагаща на Русия да строи в Мариупол

Стана ясно колко ще струва първата АЕЦ в Полша

Аржентинският президент постигна нулев дефицит с "моторната резачка"

Британски съд нареди на "Газпром" да прекрати дела срещу "Уникредит"

Глас от ЕЦБ: Намаляването на лихвите през юни изглежда сигурно

САЩ готвят санкции за китайски банки, работещи с Русия

Цената на петрола обърна курса - на фокус остава Близкият изток

Еврото удържа психологическа граница спрямо долара

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com