ООН към Мъск: Ето план как дарение от 6 млрд. ще помогне в битката със световния глад

2430
ООН към Мъск: Ето план как дарение от 6 млрд. ще помогне в битката със световния глад
Снимка: Getty Images

Директорът на Световната програма по прехраната към ООН публикува план на стойност 6.6 млрд. долара, който показва как тази сума ще бъде използвана за борбата със световния глад. Публикацията е директен отговор към най-богатия човек в света Илон Мъск, който заяви, че ще дари въпросната сума само, ако ООН представи план „как точно” ще бъде изразходвана сумата.

Директорът на агенцията към ООН Дейвид Бийзли публикува плана си в началото на тази седмица. Документът описва как ООН може да използва храна и ваучери на стойност 6.6 млрд. долара в 43 страни по света, които са „на ръба на глада”, за да предотврати предстояща „катастрофа”, предава CNN.

Световната програма по прехраната към ООН предлага насочването на 3.5 млрд. долара за закупуване на храна, която да бъде директно доставена, 2 млрд. долара „под формата на пари в брой и ваучери (сумата включва разходите за трансакции) на места където пазарите могат да функционират” и други 700 млн. долара за управление на хранителни програми, които са адаптирани спрямо ситуацията и условията в отделните страни и гарантират, че „подкрепата ще достигне най-уязвимите”.

Мъск дава 6 млрд. долара за битката със световния глад, но при едно условие

Личното състояние на Илон Мъск надхвърля 300 млрд. долара, като милиардерът е готов да започне да харчи средства за благотворителност. ...

Други 400 млн. долара могат да бъдат използвани за „управление на операции, администрация и счетоводност”, както и за координиране на веригата за доставки.

„Светът гори”, пише Бийзли. „Предупреждавах за перфектната буря от Covid, конфликт, климатичен шок и сега, покачване на разходите по веригата за доставки. Тук е.”, пише той.

„Кризата с глада е належаща, безпрецедентна и може да бъде избегната”, посочва директорът на хранителната програма към ООН в отделна публикация в Twitter, тагвайки Мъск към нея, който е най-богатият човек в света с лично нетно състояние от приблизително 288 млрд. долара.

„Попита за ясен план и прозрачни книжа. Ето ги. Готови сме да разговаряме с вас и всеки друг, който е сериозен относно спасяването на животи.”, пише Бийзли.

Тайният милиардер в Tesla: Как един индивидуален инвеститор натрупа 7 млрд. долара

Възходът на Tesla произведе милиардер, за когото много хора дори не са и чували. Оказва се, че живеещият в Сингапур Лео Когуан е третия...

Към момента на подготвяне на материала Мъск все още не е отговорил на публикацията.

Диалогът между Мъск и Бийзли стартира през миналия месец, когато директорът на хранителната програма на ООН даде интервю, в което посочи, че милиардерите могат да помогнат в борбата с глада, конкретно посочвайки двамата най-богати - Мъск и Джеф Безос.

Според Бийзли, ако Мъск дари 6 млрд. долара или 2% от богатството си, може да помогне за решаване на проблемите със световния глад.

В последствие Мъск отговори в Twitter, че ако ООН посочи как точно 6 млрд. долара ще решат световния глад, то той веднага ще продаде акции на Tesla и ще дари сумата, добавяйки, че трябва „счетоводство с отворен код, за да може обществеността да види точно как парите се харчат”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Руската икономика: Замръзнал пазар на коли втора ръка и много хакерски атаки

"Райфайзен банк" не бърза да напусне Русия

Европейски борси се сринаха, ето причината

Китайската икономика поднесе изненада в началото на 2024 г.

След изненада вчера данните за растежа на Китай обърнаха посоката на цената на петрола

Еврото достигна неочаквани нива в началото на седмицата

Бъдеще на съсипани коли: Русия мисли да прави по-нискокачествен бензин

Източноевропейци купуват имоти на Запад, докато Путин засилва "войната на нерви"

Обрат: Цената на природния газ тръгна в неочаквана посока

След атаката на Иран: Изненада при цената на петрола

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com