Печалбите на най-голямата публична компания в света растат с покачването на цените на горивата

2642
Печалбите на най-голямата публична компания в света растат с покачването на цените на горивата
Снимка: Saudi Aramco

Saudi Aramco, петролната компания на Саудитска Арабия, отчете най-високите си печалби от листването си през 2019 г. насам, тъй като цените на петрола и газа се покачват по целия свят, съобщава BBC.

Държавният енергиен гигант, който е най-голямата публична компания в света по размер на пазарната капитализация, отбеляза 82% скок в печалбите, като нетната печалба надхвърли 39,5 млрд. долара през първото тримесечие. В съобщение за пресата компанията заяви, че дължи печалбите си на по-високите цени, както и на увеличението на производството.

Байдън на лов за петрол в Саудитска Арабия и Венецуела

Правителството на САЩ обмисля пътуване на президента Джо Байдън до Саудитска Арабия, за да поиска от кралството да увеличи производство...

Инвазията в Украйна доведе до рязко покачване на цените на петрола и газа. Русия е един от най-големите износители в света, но западните държави се ангажираха да намалят енергийната си зависимост от федерацията. Цените на петрола се покачваха преди войната в Украйна, тъй като икономиките започнаха да се възстановяват от Covid пандемията и търсенето надвиши предлагането.

Други енергийни компании, включително Shell, BP и TotalEnergies, също съобщават за покачващи се печалби, въпреки че много от тях отчитат разходи, излизайки от руския пазар.

Енергийната сигурност е жизненоважна

Президентът и главен изпълнителен директор на Aramco, Амин Насър, каза в неделя, че компанията е "фокусирана върху подпомагането на задоволяването на световното търсене на надеждна, достъпна и все по-устойчива енергия". „Енергийната сигурност е жизненоважна и ние инвестираме в дългосрочен план“, добави той. През март производителят на петрол и газ обеща да увеличи инвестициите и производството през следващите пет до осем години.

Премиерът Борис Джонсън посети най-големия износител на петрол в света през същия месец, за да се опита да договори увеличението на добива на петрол за световните пазари в краткосрочен план. Саудитска Арабия е най-големият производител в ОПЕК и чрез повишаване на добива може да стимулира намаляване на цените на енергията, но страната беше осъдена за редица нарушения на правата на човека: участието й в конфликта в съседен Йемен, убийството през 2018 г. на журналиста Джамал Хашоги, за арести на дисиденти и за широкото налагане на смъртно наказание.

Саудитска Арабия изненада петролния пазар с едностранно намаляване на производството

Саудитска Арабия доброволно ще намали производството на петрол през февруари и март като част от споразумение за убеждаване на повечето...

Самата Aramco също е изправена пред предизвикателства за сигурността поради конфликта в Йемен, тъй като бунтовниците хути атакуват някои от обектите на компанията и временно унищожават голяма част от суровото производство на кралството.

Последната информация за компанията идва дни след като Aramco си върна първото място като най-високо оценяваната компания в света, изпреварвайки Apple, за първи път от почти две години. Aramco също обяви в неделя, че ще издаде бонус акции на стойност 20 млрд. на акционерите – по една за всеки 10 вече притежавани акции.

Още: Защо Близкият изток няма да спаси Европа при спиране на руския петрол?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Собственикът на Google за първи път ще изплаща дивиденти на инвеститорите си

Путин ударно национализира. "Няма работна ръка във военните предприятия" (ВИДЕО)

Йената удари 34-годишно дъно спрямо долара

Цените на петрола: Напът да прекъснат двуседмичната си губеща серия

Еврото завършва седмицата с пълен обрат спрямо долара

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Украинската централна банка понижи основната лихва

Еврокомисар: 1,5 млн. мигранти не са ни достатъчни

Недостигът тласка цената на медта все по-близо до границата от 10 000 долара за тон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com