Защо Близкият изток няма да спаси Европа при спиране на руския петрол?

13067
Защо Близкият изток няма да спаси Европа при спиране на руския петрол?
Снимка: iStock

Докато Европа се опитва да задуши военния конфликт в Украйна чрез отказ от руски петрол, страните от Близкия изток изглежда остават единствените производители, които разполагат с достатъчно капацитет да компенсират очертаващият се недостиг на петролни доставки. Въпросът е дали някоя от тези страни има техническата възможност и най-важното – желанието, за да се намеси?

Редица страни вече наложиха серия от санкции срещу Русия заради войната в Украйна, но Европейският съюз все още не е спрял вноса на руски петрол и газ, които се смятат за основен източник на приходи за Москва, опитвайки се да не навреди на собствените си икономики.

Евентуална забрана в ЕС на руския петрол може да доведе до недостиг в размер на 2.2 млн. барела суров петрол на ден и 1.2 млн. барела петролни продукти дневно, сочат изчисленията на Международната агенция по енергетика, пише CNN.

Въпреки, че страните от Близкия изток държат близо половината доказани петролни резерви в света и имат свободен производствен капацитет, липсата на инвестиции в инфраструктура, конфликти, политически съюзи и санкции са сред причините защо навярно регионът няма да бъде в състояние да се притече на помощ на Европа.

Саудитска Арабия и ОАЕ

Саудитска Арабия и Обединените Арабски Емирства (ОАЕ) държат най-големия дял от свободния капацитет на ОПЕК, който е лесно достъпен при приблизително 2.5 млн. барела на ден, казва Амена Бакр, главен кореспондент за ОПЕК към компанията за енергиен мониторинг Energy Intelligence.

Но Саудитска Арабия, най-големият производител в ОПЕК, многократно отхвърли молбата на САЩ да увеличи производството отвъд квотата, договорена с Русия и други производители, които не членуват в ОПЕК. Това прави малко вероятно страната да се вслуша в европейски призиви за увеличаване на добива.

Според анализатори, евентуално отклоняване на настоящите доставки за клиенти в Азия може да дойде срещу висока цена.

Това би било възможно единствено „в рамките на гъвкавостта на тези дългосрочни договори или чрез споразумение с азиатските купувачи”, казва Робин Милс, основател и изпълнителен директор на консултантската компания Qamar Energy в Дубай.

Доставките на петрол от Персийския залив могат да бъдат пренасочени от Азия към Европа, но това би застрашило засилващото се стратегическо партньорство между региона и основния му клиент Китай, смятат анализатори.

Ирак

Новите санкции: ЕС готви ембарго на петрола и забрана на три руски телевизии (ВИДЕО)

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен представи официално пред Европейския парламент предложението на ЕК за шестия...

На теория Ирак може да изпомпва допълнителни 660 000 барела на ден, казва Юсеф Алшамари, изпълнителен директор и ръководител петролни проучвания в консултантската компания CMarkits в Лондон.

Страната понастоящем произвежда около 4.34 млн. барела петрол на ден, като има максимален производствен капацитет от 5 млн. барела дневно, казва той. Но разделенията и политическата ситуация в страната означават, че няма как да се разчита, че Ирак ще реши да се намеси.

Освен това страната страда от липса на инфраструктура за да увеличи петролната си продукция, а инвестиции в петролни проекти могат да отнемат години преди да започнат да дават резултат, казват анализатори.

„Трябва да си спомните, че при петрола не става дума само за кран. Има нужда от инвестиции, а тези инвестиции отнемат време за да окажат ефект”, казва Бакр.

Либия

Петролните находища в Либия страдат от редовни прекъсвания в резултат на продължаващото политическо напрежение в страната. В края на април, Националната петролна корпорация на Либия заяви, че страната губи над 550 000 барела петрол на ден от своето производство заради блокирането на основни нефтени находища и експортни терминали от групи, недоволни от местната политика. Една рафинерия понесе щети след въоръжени сблъсъци.

Петролът поскъпна след предложението на ЕС за забрана на руския нефт

Петролът поскъпна рязко след като Европейския съюз, най-големият търговски блок в света, предложи забрана за внос на руски петрол, като...

Националната корпорация временно отмени форсмажорните обстоятелства на един петролен терминал в началото на май, но прекъсванията остават основна причина за безпокойство.

„Почти невъзможно е да се разчита на Либия” за свободен капацитет, казва Алшамари, тъй като част от производството е прекъснато от години на фона на нестабилност и повтарящи се форсмажорни обстоятелства на ключови петролни находища.

Иран

След комбинирания капацитет на ОАЕ и Саудитска Арабия, Иран е държавата, която разполага с най-голяма възможност да добави петрол на пазара. Страната обаче остава под щатски санкции, тъй като преговорите за възобновяване на ядреното споразумение от 2015 години със световните сили продължават да са в застой.

Иран може да допринесе с до 1.2 млн. барела петрол на ден, ако санкциите на САЩ бъдат вдигнати, смятат анализатори. Компанията за анализи Kpler изчислява, че Иран е разполагала със 100 млн. барела в хранилище към средата на месец февруари, което означава, че би могла да добави по 1 млн. барела на ден към пазара или 1% от световните доставки, за период от около 3 месеца.

Но е малко вероятно САЩ да „подпишат лоша сделка с Иран само за да вкарат още петрол на пазара”, казва Бакр.

Страни извън региона

Кои страни дават на Русия най-много пари за газ, петрол и въглища?

От началото на руската инвазия в Украйна Германия е заплатила на Русия 9,1 млрд. евро за фосилни енергоизточници. Това става ясно от из...

Страни, които не са част от Близкия изток, но разполагат с потенциален свободен капацитет, включително Нигерия и Венецуела, също страдат от собствени проблеми.

Когато се говори за свободен капацитет, става дума за страна, която „е способна да извади дадена продукция в рамките на период от 30 дни за най-малкото 90 дни”, казва Алшамари. Поради тази причина, забрана на руския петрол „може да бъде пагубна за глобалната икономика”.

Това остава Европа с потенциална възможност в лицето на Америка. Но дори САЩ да произвежда повече петрол, той нито ще е достатъчен, нито ще задоволи европейските нужди, тъй като щатският суров петрол е прекалено лек.

„Много лекият щатски суров петрол не е идеален за европейския пазар, нито за производство на повече дизел, което понастоящем е действително необходимо”, казва Милс.

Още: Защо Индия купува все повече руски петрол?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Хората в най-голямата икономика в Европа консумират все по-малко месо

S&P Global Ratings повиши кредитния рейтинг на Турция

Благодатният огън слезе в храма над Божи гроб в Йерусалим

Студенти издигнаха пропалестински лагер в ирландския Trinity College

Неочаквано повишение на инфлацията в Швейцария

Обявиха с колко ще се забави пускането на газовия терминал край Александруполис

Светлина в тунела за германската автомобилна индустрия

Търговията на Русия с Иран се оказа нерентабилна

Съдят OpenAI и Microsoft за нарушаване на авторските права на медии

Пълен обрат с цените на петрола само за часове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com