Пенсионната система на Исландия е толкова успешна, че вече създава проблеми на страната

12010
Пенсионната система на Исландия е толкова успешна, че вече създава проблеми на страната
Снимка: iStock/Guliver

Пенсионната система на Исландия е толкова успешна в натрупването на спестявания за бъдещите пенсионери, че наскоро бе обявена за най-добрата в света. Това обаче създава проблем за малката островна страна, тъй като активите на пенсионната система са два пъти по-големи от размера на исландската икономика.

Поради това правителството обмисля да разреши на инвестиционните мениджъри да диверсифицират вложенията си, като купуват повече активи в чужбина – нещо, което провокира централната банка да призове за високо ниво на предпазливост. По настоящите правила, делът на инвестициите в чужбина не може да надхвърля 50% от активите на пенсионната система.

„Системата стана толкова голяма”, казва финансовият министър на страната Бярни Бенедиктсон в интервю, говорейки за общата сума на спестяванията за пенсия, които възлизат на 6.4 трилиона крони (49 млрд. долара). „От само себе си се разбира, че не можем да ограничим всички инвестиционни възможности до вътрешния пазар.”, добавя той, предава Bloomberg.

Исландия, чиято икономика разчита на туризма, е уязвима на икономически цикли, завършващи с пукане на балона. Сътресенията, последвали фалита на Lehman Brothers през есента на 2008 г., осакатиха банковия сектор на страната, почти унищожиха местния фондов пазар, а пенсионната система се сви с над 20%.

Исландия иронизира метавселената на Зукърбърг в нова туристическа реклама (ВИДЕО)

Ако целта е хората да говорят за Исландия, то новата туристическа реклама на страната постига именно това. Видео, публикувано вчера от...

Това, че някои финансови средства вече доближават горния праг за притежания в чужбина кара все повече гласове да призовават за повишаване на лимита.

Управителят на централната банка на страната Асгейр Йонсон предупреждава обаче, че всяко увеличение на максимлания праг трябва да бъде съобразено с икономиката на страната. Прекалено драстични промени могат да дестабилизрат кроната, точно в момент, в който страната се бори със спад на чуждестранните туристи в резултат на COVID-19 пандемията.

„Тябва да спечелим валутата, която те използват за да инвестират в чужбина, чрез продажба на риба или друг износ като туризма”, казва той в интервю.

Централната банка се споразумя с пенсионните фонодве през миналата година за спиране на инвестициите в чужбина за срок от 6 месеца. Целта бе защита на исландската крона на фона на пандемията.

Пенсионната система на Исландия изпреварва всички останали според индекса Mercer CFA Institute Global Pension Index за октомври, задминавайки Дания и Нидерландия.

В Исландия ще заработи най-големият завод за складиране на въглероден диоксид под земята в камък

Най-големият завод в света, който извлича въглероден диоксид директно от въздуха и го депонира под земята, трябва да започне да работи ...

Силните страни включват „относително щедра“ държавна пенсия и добре управлявана и регулирана частна система, обхващаща всички служители, които допринасят с висок дял от доходите си.

Работещите исландци, включително служителите на непълен работен ден, трябва да внасят поне 12% от заплатата си за пенсия. Повечето трудови договори изискват вноска от 15,5%, от която работодателят плаща 11.5%.

Докато чуждестранните активи на пенсионните фондове нараснаха рязко по време на кризата, поради повишенията по световните капиталови пазари, нетните покупки на чуждестранна валута намаляха, посочиха от централната банка през миналия месец. Някои пенсионни фондове са доближили лимта за чуждестранни активи като дял от общия размер на активите, което ги спира да продължат с инвестициите зад граница.

Поради това, Исландската асоциация на пенсионните фондове предлага или пълно премахване на инвестиционния таван, или вдигането му до 60-65% от общия размер на активите.

Бенедиктсон подготвя оценка по въпроса и очаква правителството да го разреши в рамките на първата си година на управление, въпреки че е наясно с рисковете. „Трябва да се вслушаме, когато фондовете казват, че имат нужда от повече свобода на действие за чуждестранни инвестиции. Но когато говорим за това, всяка стъпка трябва да бъде обмислена”, казва той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

ЕК ще предложи санкции за руския втечнен газ

Руската централна банка запази огромната основна лихва

Гана започва да строи първата си АЕЦ

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Собственикът на Google за първи път ще изплаща дивиденти на инвеститорите си

Путин ударно национализира. "Няма работна ръка във военните предприятия" (ВИДЕО)

Йената удари 34-годишно дъно спрямо долара

Цените на петрола: Напът да прекъснат двуседмичната си губеща серия

Еврото завършва седмицата с пълен обрат спрямо долара

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com