Полша и балтийските страни искат санкции срещу "Газпромбанк"

1664
Полша и балтийските страни искат санкции срещу "Газпромбанк"
Снимка: Gazprom

Полша, Литва, Латвия и Естония искат ЕС да наложи санкции на най-голямата руска газова банка "Газпромбанк" в следващия, 11-и пакет наказателни мерки срещу Москва. Страните подписаха общо писмо и го пратиха до Европейската комисия.

"Като се има предвид ролята на банката в схемата на Русия за присвояване на държавни пари и използването на банката от Кремъл за прокарване на политически интереси, изваждането на "Газпромбанк" от системата SWIFT е от приоритетно и символично значение", заявиха Полша и балтийските държави в съвместно предложение.

Швейцария осъди четирима банкери, затворили очи за трансакции на близък до Путин

Четирима банкери – трима швейцарци и един руснак, бяха осъдени в Цюрих заради това, че са позволили на довереник на руския диктат...

SWIFT е водещият в света оператор за банкови преводи със седалище в Белгия. Много руски банки вече бяха изключени от системата в предходните пакети от санкции на ЕС. ОЩЕ: Руската централна банка сама се изключи от SWIFT

"Газпромбанк" е третият по големина кредитор в Русия и се занимава с международните плащания за износ на газ. През миналата година ЕС закупи 61 млрд. куб. м руски тръбопроводен газ и 22 млрд. куб. м втечнен газ въпреки войната.

Ако "Газпромбанк" бъде изключена от системата SWIFT, страните от ЕС ще трябва да пренасочат плащанията чрез алтернативни оператори - като SPFS (управляван от Руската централна банка) или CIPS (управляван от Китай). Но ако това е "неприемливо", тогава "като минимален вариант следва да се обмисли замразяването на активите на банката", заявиха Полша и балтийските държави в писмото, цитирано от EU Observer.

А ако погледнем по-напред, "логична стъпка е да се въведат санкции върху вноса на газ от Русия, включително във втечнена форма", добавиха страните.

Politico: Франция и Полша са в остър спор за боеприпасите за Украйна

Френски и полски служители са в противоречие по въпроса дали местни фирми от ЕС или техни конкуренти трябва да получат съвместните дого...

ЕС вече отмени санкциите на 10 руски банки от общо около 50 големи кредитори, включително на двете най-големи - Сбербанк и ВТБ. "В допълнение към прекъсването на SWIFT, ЕС следва да замрази активите на възможно най-много руски банки и финансови институции и техните дъщерни дружества", се казва в предложението. "Ако не бъдат замразени активите на банките и финансовите институции, това означава, че дори банките да бъдат напълно отрязани от SWIFT, ще бъде възможно да се извършват трансакции с тях по други начини", предупреждават Полша и балтийските държави.

Блокирането на руския петролопровод "Дружба" и на износа на диаманти също бяха определени като "приоритети".

Русия все още изпомпва петрол за Чехия, Германия, Унгария и Словакия чрез "Дружба". Но "неуспехът да се санкционира петролът от тръбопровода създава дисбаланс на пазара на петрол и горива поради разликата в цените на руския петрол и другите видове петрол", заявиха четирите държави. Засегнатите от забраната биха могли да получат "компенсаторни механизми" от ЕС, предлагат те.

Що се отнася до продажбите на диаманти, те носят на Кремъл до 4 млрд. евро годишно, предимно от Белгия, ОАЕ и Индия.

Изключват още 4 руски банки от SWIFT

Европейската комисия предложи на страните от ЕС да изключат още четири руски банки от глобалната финансова система SWIFT. Между тя...

В Брюксел вече се водят задкулисни разговори по 11-ия пакет санкции срещу Русия, но до срещата на външните министри на ЕС в Люксембург следващата седмица няма да има решение, съобщиха дипломати за Eu Observer.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Какво се случва с биткойна преди дългоочаквания халвинг?

Европейският енергиен регулатор: Ограничаването на руския газ да е постепенно

Букурещ към румънците, живеещи и работещи в ОАЕ: Върнете се у дома

S&P Global понижи кредитния рейтинг на Израел

Цените на петрола отбелязаха рязък скок заради напрежението в Близкия изток

Еврото отново е нестабилно в края на седмицата

Кристалина Георгиева посочи от колко пари се нуждае Украйна

Най-големият инвестиционен фонд в света спечели 109 милиарда долара за тримесечието

Санкциите срещу руските олигарси сринаха продажбите на суперяхти

В Германия започват тестове на безпилотни тирове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com