Продажби за рекордните 15 млрд. долара отчитат аукционните къщи

1398
Продажби за рекордните 15 млрд. долара отчитат аукционните къщи
Снимка: Sotheby's

Трите най-големи аукционни къщи отчитат продажби за рекордните 15 млрд. долара през тази година. Основни причини за рекордната година са повишаването на световното богатство и вълната от млади колекционери, които купуват всичко - от произведения на изкуството до редки артикули.

Аукционната къща Christie's отчита продажби за 7.1 млрд. долара през 2021 година, което е най-високият резултат за последните 5 години. Конкурентите от Sotheby's обявиха продажби за 7.3 млрд. долара за същия период, което е най-добрият резултат за компанията в цялата й 277-годишна история. Аукционната къща Phillips също отчита добра година с продажби, нараснали до 1.2 млрд. долара, което също е рекордна стойност за компанията, предава CNBC.

Ferrari Enzo стана най-скъпата кола, продадена на търг в интернет

Един от най-впечатляващите модели на Ferrari – Enzo, от който са произведени само 400 бройки, стана най-скъпият автомобил, продад...

"Всяка една категория се представя по-добре от очакваното", казва Гийом Черути, изпълнителен директор на Christie's.

Рекордните продажби на аукционните къщи отразяват тенденцията за повишаване на глобалното богатство по време на пандемията, тъй като правителствените стимули, политиката на подкрепа от централните банки, поскъпващите активи и възстановяващото се потребителско търсене създадоха вълна от ликвидност за заможните купувачи.

Бумът в търговията с криптовалути и онлайн платформите за инвестиция в акции създадоха ново поколение млади, заможни колекционери, които започнаха да купуват всичко онлайн - от класически коли до луксозни стоки, вина, часовници и диаманти.

Най-скъпият артикул, който бе продаден на търг през 2021 година е картината на Пикасо “Femme assise pres d’une fenetre”, която намери нов собственик срещу сумата от 103.4 млн. долара на аукцион на Christie’s.

На второ място се нарежда картината на Жан-Мишел Баския "In This Case", която бе продадена за 93.1 млн. долара.

Ръкавиците на Роки и други култови вещи от филми на Сталоун отиват на търг

Ценни вещи от култови филми на Силвестър Сталоун ще бъдат продадени на търг, между които боксовите му ръкавици от "Роки 3", които се оч...

Генератор на растежа - от произведенията на изкуството до редките кецове, беше ново поколение колекционери, които никога преди това не са били клиенти на големите аукционни къщи. Sothebys's посочват, че 44% от участниците наддаванията през тази година са били нови клиенти на аукционната къща, докато Phillips заявяват, че половината от купувачите са инвестирали в подобни артикули за първи път.

Данните на Christie’s показват, че 35% от купувачите през тази година са били нови колекционери, като 2/3 оттях са участвали чрез онлайн продажби. Около 1/3 от новите купувачи са били милениали.

Възходът на незаменимите токени (NFT) също допринася за ръста в продажбите. Christie’s стартира бума с NFT аукционите през март тази година с продажбата за 69 млн. долара на дигиталното произведение на изкуството “Everydays”, което представлява колаж от 5000 дигитални изображения, създаден от Майк Винкелман, известен с псевдонима Beeple. Общите NFT продажби достигат 150 млн. долaра. Sotheby’s отчитат NFT продажби за 100 млн. долара, като компанията стартира Sotheby’s Metaverse през тази година, което представлява нов канал за продажба на NFT.

Луксозната категория, която включва часовници, бижута, вина, чанти и други модни артикули, отчита голям скок, както при цените, така и търсенето. Phillips изпраща година, в която 100% от часовниците, предложени на аукцион, са били продадени, генерирайки общо 209.3 млн. долара.

И Sotheby’s, и Christie’s отчитат продажби на луксозни стоки за над 1 млрд. долара, като заможните купувачи са наддавали до цени, далеч надхвърлящи първоначалната оценка на стоките.

2 китари на Ван Хален отиват на търг през декември

Две китари, принадлежащи на покойната рок легенда Еди Ван Хален ще бъдат продадени на търг през декември, съобщи „Контактмюзик&rd...

Sotheby’s посочват, че близо 2/3 от луксозните артикули са били продадени за суми надхвърлящи оценката им. Добрите резултати на Christie’s пък бяха подпомогнати от продажба на гривни на Мария Антоанета за 8 млн. долара, продажба на рядка дамска чанта за 515 000 долара и продажбата на 15-каратов розов диамант за 29 млн. долара.

Големите аукционни къщи печелят и от развитието на пазара на частните продажби, където активите се продават директно на колекционерите без провеждането на търг.

Частните продажби на Christie’s удрят рекордните 1.7 млрд. долара, докато Sotheby’s отчитат продажби за 1.3 млрд. долара по този канал.

Заможните колекционери идват от всички точки на света, особено от Азия. Азиатските купувачи оформят близо 1/3 от продажбите на Christie’s и 46% от наддаванията и поръчките за активи на цена, надхвърляща 5 млн. долара, на търговете на Sotheby’s.

„Има все повече и повече колекционери и огромно количество богатство, произведено през последната година в Азия“, каза Черути. „Тези два фактора – новото богатство в Азия, плюс ликвидността и пазарите и криптовалутата – помогнаха изключително много.", добавя той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Какво се случва с биткойна преди дългоочаквания халвинг?

Европейският енергиен регулатор: Ограничаването на руския газ да е постепенно

Букурещ към румънците, живеещи и работещи в ОАЕ: Върнете се у дома

S&P Global понижи кредитния рейтинг на Израел

Цените на петрола отбелязаха рязък скок заради напрежението в Близкия изток

Еврото отново е нестабилно в края на седмицата

Кристалина Георгиева посочи от колко пари се нуждае Украйна

Най-големият инвестиционен фонд в света спечели 109 милиарда долара за тримесечието

Санкциите срещу руските олигарси сринаха продажбите на суперяхти

В Германия започват тестове на безпилотни тирове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com