Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Продажби за рекордните 15 млрд. долара отчитат аукционните къщи

21 декември 2021, 10:19 часа • 1381 прочитания

Трите най-големи аукционни къщи отчитат продажби за рекордните 15 млрд. долара през тази година. Основни причини за рекордната година са повишаването на световното богатство и вълната от млади колекционери, които купуват всичко - от произведения на изкуството до редки артикули.

Аукционната къща Christie's отчита продажби за 7.1 млрд. долара през 2021 година, което е най-високият резултат за последните 5 години. Конкурентите от Sotheby's обявиха продажби за 7.3 млрд. долара за същия период, което е най-добрият резултат за компанията в цялата й 277-годишна история. Аукционната къща Phillips също отчита добра година с продажби, нараснали до 1.2 млрд. долара, което също е рекордна стойност за компанията, предава CNBC.

"Всяка една категория се представя по-добре от очакваното", казва Гийом Черути, изпълнителен директор на Christie's.

Рекордните продажби на аукционните къщи отразяват тенденцията за повишаване на глобалното богатство по време на пандемията, тъй като правителствените стимули, политиката на подкрепа от централните банки, поскъпващите активи и възстановяващото се потребителско търсене създадоха вълна от ликвидност за заможните купувачи.

Бумът в търговията с криптовалути и онлайн платформите за инвестиция в акции създадоха ново поколение млади, заможни колекционери, които започнаха да купуват всичко онлайн - от класически коли до луксозни стоки, вина, часовници и диаманти.

Най-скъпият артикул, който бе продаден на търг през 2021 година е картината на Пикасо “Femme assise pres d’une fenetre”, която намери нов собственик срещу сумата от 103.4 млн. долара на аукцион на Christie’s.

На второ място се нарежда картината на Жан-Мишел Баския "In This Case", която бе продадена за 93.1 млн. долара.

Генератор на растежа - от произведенията на изкуството до редките кецове, беше ново поколение колекционери, които никога преди това не са били клиенти на големите аукционни къщи. Sothebys's посочват, че 44% от участниците наддаванията през тази година са били нови клиенти на аукционната къща, докато Phillips заявяват, че половината от купувачите са инвестирали в подобни артикули за първи път.

Данните на Christie’s показват, че 35% от купувачите през тази година са били нови колекционери, като 2/3 оттях са участвали чрез онлайн продажби. Около 1/3 от новите купувачи са били милениали.

Възходът на незаменимите токени (NFT) също допринася за ръста в продажбите. Christie’s стартира бума с NFT аукционите през март тази година с продажбата за 69 млн. долара на дигиталното произведение на изкуството “Everydays”, което представлява колаж от 5000 дигитални изображения, създаден от Майк Винкелман, известен с псевдонима Beeple. Общите NFT продажби достигат 150 млн. долaра. Sotheby’s отчитат NFT продажби за 100 млн. долара, като компанията стартира Sotheby’s Metaverse през тази година, което представлява нов канал за продажба на NFT.

Луксозната категория, която включва часовници, бижута, вина, чанти и други модни артикули, отчита голям скок, както при цените, така и търсенето. Phillips изпраща година, в която 100% от часовниците, предложени на аукцион, са били продадени, генерирайки общо 209.3 млн. долара.

И Sotheby’s, и Christie’s отчитат продажби на луксозни стоки за над 1 млрд. долара, като заможните купувачи са наддавали до цени, далеч надхвърлящи първоначалната оценка на стоките.

Sotheby’s посочват, че близо 2/3 от луксозните артикули са били продадени за суми надхвърлящи оценката им. Добрите резултати на Christie’s пък бяха подпомогнати от продажба на гривни на Мария Антоанета за 8 млн. долара, продажба на рядка дамска чанта за 515 000 долара и продажбата на 15-каратов розов диамант за 29 млн. долара.

Големите аукционни къщи печелят и от развитието на пазара на частните продажби, където активите се продават директно на колекционерите без провеждането на търг.

Частните продажби на Christie’s удрят рекордните 1.7 млрд. долара, докато Sotheby’s отчитат продажби за 1.3 млрд. долара по този канал.

Заможните колекционери идват от всички точки на света, особено от Азия. Азиатските купувачи оформят близо 1/3 от продажбите на Christie’s и 46% от наддаванията и поръчките за активи на цена, надхвърляща 5 млн. долара, на търговете на Sotheby’s.

„Има все повече и повече колекционери и огромно количество богатство, произведено през последната година в Азия“, каза Черути. „Тези два фактора – новото богатство в Азия, плюс ликвидността и пазарите и криптовалутата – помогнаха изключително много.", добавя той.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес