Проучване: Много жени нямат достъп до чиста енергия за готвене

1112
Проучване: Много жени нямат достъп до чиста енергия за готвене
Снимка: iStock

Липсата на достъп до енергия или до чисти горива за готвене засяга предимно жените, като ограничава възможностите им за работа, излага ги на рискове за здравето и ги принуждава да търсят дърва или други горими материали. Това се посочва в доклад на Международната агенция по енергетика (МАЕ) на тема "Енергия и пол". 

Липсата на ток е тежест за жените

Около 770 милиона души живеят без достъп до електричество, предимно в Африка и Азия, като кризата с коронавируса сложи край на няколко години напредък. В същото време повече от 2,5 милиарда души по света нямат достъп до чисти съоръжения за готвене, разчитайки вместо това на дърва, друга твърда биомаса, керосин или въглища като основно гориво за готвене.

С други думи жените носят тежестта на последствията от липсата на електричество или чисто гориво за готвене. Задачата за събиране на дърва за огрев или други мръсни горива пада предимно върху тях. Така те губят време и усилия. Замърсяването на въздуха в домакинствата, най-вече от дим заради готвене, е свързано с около 2,5 милиона преждевременни смъртни случая годишно, като жените и децата са най-изложени, твърди още докладът. ОЩЕ: Великобритания обяви план за чиста енергия

Жените са кът в енергетиката

Въпреки че представляват 39% от световната работна сила, жените представляват само 16% от традиционния енергиен сектор. За нивата на управление числата са още по-ниски. 

Средно има 76% по-малко жени, отколкото мъже, работещи в енергийния сектор, което е значителна разлика от средната разлика от 8%, наблюдавана в общата работна сила, според данни от 2018 г. от 29 държави (включително 22 членки на МАЕ).

Бариерите, пред които са изправени жените в енергийния сектор, са подобни на тези, пред които са изправени другаде в икономиката. Съществува обаче спешна необходимост държавите да привлекат и задържат разнообразна работна сила в енергийния сектор, за да осигурят иновациите и приобщаващите перспективи, необходими за успешното преминаване към нисковъглероден енергиен преход. Трансформацията на сектора към устойчиви чисти енергийни източници предоставя златна възможност за по-голямо разнообразие между половете. ОЩЕ: Байдън се похвали с икономика с чиста енергия

Заплащането в енергйния сектор 

Енергийният сектор е доминиран от мъже и жените получават по-ниски заплати от мъжете Заплатите на жените са почти 20% по-ниски от тези на мъжете, като разликата е малко по-голяма, отколкото в неенергийните фирми, твърди докладът. 

Целия доклад можете да прочетете ТУК

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

ЕК ще предложи санкции за руския втечнен газ

Руската централна банка запази огромната основна лихва

Гана започва да строи първата си АЕЦ

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Собственикът на Google за първи път ще изплаща дивиденти на инвеститорите си

Путин ударно национализира. "Няма работна ръка във военните предприятия" (ВИДЕО)

Йената удари 34-годишно дъно спрямо долара

Цените на петрола: Напът да прекъснат двуседмичната си губеща серия

Еврото завършва седмицата с пълен обрат спрямо долара

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com