Рублата се срина до историческо дъно

7792
Рублата се срина до историческо дъно
Снимка: iStock

Руската рубла поевтиня до историческо дъно срещу щатския долар и еврото в четвъртък след като руският президент Владимир Путин нареди военна операция в Украйна – ход, който се очаква да провокира нови международни санкции срещу Москва.

Руските сили изстреляха ракети по няколко украински градове и разположиха войски по източното крайбрежие на страната, съобщават официални лица и световните медии, след като Путин нареди стартирането на специална военна операция на изток, по думите му.

В ранните часове на търговията в четвъртък рублата загуби 8% срещу щатския долар до 87.55, като малко преди това удари рекордно дъно от 89.60. Рублата загуби 6.3% до 97.51 срещу еврото, като малко преди това поевтиня до цена от 99.99, предава Reuters.

MOEX Group, които оперират фондовата борса в Москва, спряха за кратко търговията след като пазарите отвориха, след което възстановиха операциите.

Реакциите от Европа на войната, обявена от Русия на Украйна

Стартирането на военната операция на Русия срещу Украйна вече предизвика съответните реакции на Запад. Дотук те се изразяват със съобще...

Нито един руски актив не остана невредим, като акциите и облигациите се сринаха, тъй като инвеститорите вземат предвид, че действията на Русия в Украйна могат да провокират нови санкции от страна на Запада.

Според бележка на BCS Global Markets, рискът от по-обхватни и по-сериозни санкции е голям, като може да се очаква минимално количество паника и потенциални разпродажби на пазара.

Доминираният от щатския долар индекс RTS се срина с 26% до 906.96 пункта до най-ниското си ниво от началото на 2020 година. Базираният на рублата индекс MOEX Russian Index загуби 22% до 2 419.0 пункта.

Доходността по руските 10-годишни OFZ облигации в рубли, нарасна до 10.93%, което е най-високата стойност от началото на 2016 година.

Западните страни и Япония наложиха санкции на руски банки и личности в отговор на хода на Москва да признае два отцепили се региона в източна Украйна, като дадоха да се разбере, че при инвазия в страната ще последват още санкции.

Пазарът на криптовалути изтри над 120 млрд. долара след руската атака над Украйна

Пазарът на криптовалути загуби над 120 млрд. долара в първите часовете след като руският президент Владимир Путин обяви военна операция...

Най-голямата руска банка Sberbank посочи, че е била подготвена за всякакво развитие, като работи по сценариите за да гарантира на клиентите си, че средства, активи и лихви ще останат защитени.

Междувременно централната банка заяви, че ще започне интервенции на валутния пазар и ще предложи допълнителна ликвидност на банковия сектор.

Представител на управляващите в САЩ посочи пред журналисти, че Sberbank и втората най-голяма банка VTB могат да бъдат подложени на санкции от САЩ, ако Москва продължи с инванзията си в Украйна, предупреждавайки, че нито една руска финансова институция не е в безопасност.

Петролът тип „Брент”, глобален бенчмарк за руския основен износ, поскъпна с 6.7% до 103.32 долара за барел, което е повече от 7-годишен връх.

Още: Реакциите в България на войната, обявена от Русия на Украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Неочаквано повишение на инфлацията в Швейцария

Обявиха с колко ще се забави пускането на газовия терминал край Александруполис

Светлина в тунела за германската автомобилна индустрия

Търговията на Русия с Иран се оказа нерентабилна

Съдят OpenAI и Microsoft за нарушаване на авторските права на медии

Пълен обрат с цените на петрола само за часове

Еврото тръгва в нова посока спрямо долара

Фед обяви ще намалява ли скоро лихвите

Лукашенко иска втора АЕЦ в Беларус

Застрахователи: Таванът на цената върху руския петрол не работи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com