Рублата скочи до близо 7-годишен връх спрямо щатския долар

8780
Рублата скочи до близо 7-годишен връх спрямо щатския долар
Снимка: iStock

Стойността на руската рубла се покачи в понеделник до почти седемгодишен връх спрямо щатския долар на Московската борса. Ръстът е подкрепен от капиталовия контрол и очакванията относно предстоящите данъчни плащания в края на месеца.

Днес на обяд рублата се покачи с 1,2% достигайки до цена от 55,75 спрямо долара. По-рано тя достигна до 55,44, което е най-високата стойност на руската валута от началото на юли 2015 година, предава Reuters.

Рублата достига нови върхове спрямо долара и еврото

Руската рубла достигна триседмични върхове спрямо еврото и щатския долар в условията на нестабилен пазар във вторник и продължава ...

Руската валута отбеляза ръст от 0,6% спрямо еврото достигайки до цена от 58,49, като по този начин се приближи се до най-силното си ниво от близо пет години спрямо единната европейска валута.

Рублата, която тази година се превърна в най-добре представящата се валута в света, се повлия от високите приходи на Русия от износ на стоки, резкия спад във вноса и забраната на гражданите да изтеглят спестяванията си в чуждестранна валута.

Водещите политици се възползваха от годишния икономически форум в Санкт Петербург миналата седмица, за да подчертаят неотдавнашната сила на рублата. Съществуват опасения, че ръстът на валутата може да натежи на икономиката, която от своя страна изпада в рецесия на фона на суровите санкции наложени на Москва.

Първият заместник-председател на правителството на Русия Андрей Белоусов казва, че рублата е надценена и ще бъде по-добре за индустрията, ако валутата падне между 70 и 80 спрямо щатския долар.

Разразяващата се дискусия по отношение на "справедливата" рубла показва, че съществуват опасения относно въздействието на валутата върху сегашното ниво върху бюджета и вноса, казва Дмитрий Полевой, ръководител „инвестиции“ в Locko-Invest.

Търговията юан-рубла отбеляза ръст от над 1000%

Руската рубла се издигна от ниските нива, отчетени след инвазията в Украйна, въпреки че все още съществува голям марж между цените, кот...

Полевой добави, че ръстът също така показва ефективността и достойнствата на руското бюджетно правило, преустановено през 2020 г., което ограничава бюджетните разходи на Русия, свързвайки ги с приходите, които не идват от петрол и газ. Същевременно  допълнителните приходи от петрол и газ се насочват във фонда на страната с цел посрещане на кризисни ситуации.

Министърът на финансите Антон Силуанов каза в понеделник, че фискалното правило трябва да бъде проектирано така, че да помогне за натрупването на резерви и стабилизирането на рублата.

Тази седмица рублата може да увеличи печалбите, тъй като компаниите ще трябва да плащат данъци, а ориентираните към износ фирми обикновено обменят приходите си в долари и евро.

„Износителите вероятно ще започнат да увеличават своите валутни обмени тази седмица, тъй като се очаква по-късно през месеца да внесат около 1 трлн. рубли (18,91 млрд. долара) под формата на плащания на данъци и дивиденти.“, се казва в съобщение на SberCIB Investment Research.

„Все още смятаме, че местната валута може да успее да достигне стойността от 50 рубли спрямо долара и еврото до края на месеца, тъй като предлагането на твърда валута ще продължат да надвишават търсенето“.

Централната банка на Русия: Доларът и еврото губят тежест като световни резервни валути

Руската централна банка заяви във вторник, че ролята на долара и еврото като глобални резервни валути ще отслабне. Причините са пр...

Движението на руските фондови индекси беше разнопосочно.

Деноминираният в долари индекс RTS се понижи с 0,2% достигайки 1312,9 пункта. Деноминираният в рубли руски индекс MOEX пък се увеличи с 0,2%, достигайки до 2358,8 пункта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

ЕК ще предложи санкции за руския втечнен газ

Руската централна банка запази огромната основна лихва

Гана започва да строи първата си АЕЦ

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Собственикът на Google за първи път ще изплаща дивиденти на инвеститорите си

Путин ударно национализира. "Няма работна ръка във военните предприятия" (ВИДЕО)

Йената удари 34-годишно дъно спрямо долара

Цените на петрола: Напът да прекъснат двуседмичната си губеща серия

Еврото завършва седмицата с пълен обрат спрямо долара

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com